ERDON Országos hírek

2011.01.17. 10:17

Tiltakoznak a gépjármű tulajdonosok!

<p>A dolgozók béreit terhelő adókat és különböző járulékokat kellene csökkenteni a környezetvédők szerint, és nem a kőolajféleségek árát. Ők bizony nem akarnak üzemanyag árcsökkentést!</p>

Nem tűnik kézenfekvő megoldásnak az az országosnak szánt akció, amelynek kivitelezésével sokan az egyre drágább üzemanyagárak miatt akartak és akarnak általános tüntetéseket szervezni. A román közúti szállítók országos egyesülete például tiltakozó akciókat szervezett e hét elejére, és arra kérték a gépjármű tulajdonosokat, hogy  bojkottálják a töltőállomások tevékenységét. Képviselőik úgy nyilatkoztak, szándékuk kapcsolódik az interneten beharangozott kezdeményezéshez, amelynek keretében hétfőn, kedden és szerdán nem vásárolnak üzemanyagot romániai kutaknál. A környezetvédők azonban ellentétes, egészen más véleményen vannak: egyetértenek a kormánnyal, amely egyelőre nem kíván beavatkozni az üzemanyagok árának alakulásába, és felhívták az illetékes minisztérium figyelmét is arra, hogy egy adócsökkentés (szerintük) ugyanolyan hibás döntés lenne, mint amikor korábban, az olajválság idején a kormány a határon próbálta megállítani az olajárak emelkedésének begyűrűzését. Véleményük szerint a jövedéki adó csökkentése gerjesztené az üzemanyagok iránti keresletet – így konzerválódna a jelenlegi gazdasági és fogyasztási szerkezetet –, miközben éppen a takarékosságra és az energiák hatékonyabb felhasználására kellene ösztönözni a lakosságot, a szállítókat.  Egy ilyen csökkentés viszont tovább nehezítené az amúgy is korszerűtlen hazai nemzetgazdaság szerkezetének átalakítását, s még jobban visszavetné az ország ipari-gazdasági fejlődését.

Más támogatási formát!

Ha a kormány csökkentené az üzemanyagok jövedéki adóját, az így kieső bevételeket máshonnan lehetne előteremteni – tartják a tiltakozók. Erre a „máshonnanra” viszont a csökkentést követelőknek egyáltalán nincsenek kidolgozott, konkrét elképzeléseik. Annyi szent: a jövedéki adó csökkentésével egy olyan terméket támogatna az állam, amelynek több mint a felét  importból szerezi be, és ezért az Európai Bizottság egyik kijelentésére hivatkoznak, éspedig arra, hogy az üzemanyagadó csökkentése ösztönözné az olajexportáló országokat, hogy növeljék a kőolaj árát, mivel azt tapasztalják, hogy az importáló országok kormányai a saját adófizetőik pénzéből azt majd úgyis ellentételezik. Ezért a csökkentést ellenzők azt mondják, hogy az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése helyett a munkavállalókat a béreiket terhelő adók, illetékek csökkentésével lenne célszerű támogatni – ezzel is a munkahelyek megőrzését, esetleg növelését segítenék elő –, nem pedig az üzemanyag árának visszafogásával, ami tovább növelné a kőolaj iránti keresletet, és ezen keresztül a külföldi olajtársaságok profitját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!