ERDON Országos hírek

2011.01.05. 13:10

Lakatos: 2011-ben rosszabb évünk lesz mint a tavaly

<p>A gazdaságélénkítő intézkedéseket nem lehet tovább halogatni, de így is rosszabb évünk lesz, mint a tavaly, jelentette ki Lakatos Péter RMDSZ-es parlamenti képviselő Nagyváradon.</p>

Évértékelő nagyváradi sajtótájékoztatóján Lakatos Péter RMDSZ-es honatya először örömét fejezte ki amiatt, hogy az Alkotmánybíróság a tanügyi törvény kapcsán hét-kettő arányban döntött a jogszabály alkotmányossága mellett, majd egy jóslatba bocsátkozott: „2011 nehezebb év lesz mint 2010!” A képviselő hangsúlyozta: folytatni kell a megszorító intézkedéseket, de fel kell hagyni a megvonásokkal, amelyekkel az elmúlt évben a lakosságot sújtotta a kormány. Lakatos abban bízik, hogy legalább egy százalékkal nőni fog az idén a bruttó nemzeti össztermék. „Máris körvonalazódni látszik az ország első kudarca, mégpedig Románia schengeni csatlakozásának elodázása” - folytatta a politikus, kiemelve azt, hogy Teodor Baconschi külügyminiszternek eszébe juthatott volna az a közmonás miszerint amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek , ugyanis szerinte Baconschi hibát követett el azzal, hogy arrogánsan lépett fel Románia schengeni csatlakozására vonatkozó német és a francia állásponttal szemben, és azzal, hogy felemlegette: Franciaország is korrupciós problémákkal küzd. „Nem te szabod meg a felvételeket, amikor be akarsz lépni oda, ahol mások már ott vannak” - összegezte a helyezetet Lakatos, aki elítélte a külügyminiszternek azon jelzését is, mely szerint a román kormány kész arra, hogy Horvátország uniós csatlakozását Románia schengeni övezetbe kerüléséhez kösse. Lakatos szerint Bulária álláspontja ebben a kérdésben sokkal korrektebb volt, ugyanis déli szomszédaink bevallották, hogy vannak hiányosságaik, és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ezeket orvosolják.

Krízis vs kormány 6 - 0

„A kormány tevékenysége arra hasonlít, amikor az egyik vizilabda csapat az első két negyedben  6 - 0 arányban vezet, és a másik két negyedben a csapat csak arra törekszik, hogy csökkentse a vereség mértékét” - folytatta Lakatos. A politikus elmondta, hogy a a külpolitika, a gazdaság tekintetében is sok hibát vétett a kormány, de a legnagyobb hibákat az igazságügy terén követte el: megerősítették az ügyészséget és a vizsgáló szerveket, viszont nem vették számításba azt, hogy az eljárások nagyon hosszú ideig tartana. A flottaügyben, a Nastase, a Nagy Zsolt ügyben és számos más korrupciós ügyben nincs semmilyen döntés, idézte fel Lakatos. A képviselő a pozitív változások közé sorolta azt, hogy a helyi és a központi költségvetésben elkülönítik egymástól a működésre és a beruházásra előirányzott összegeket, hogy elkerülhető legyen ezáltal az, hogy a beruházási pénzeket működésre költsék. Arra az újságírói kérdésre miszerint a tanügyi törvény életbe léptetése után mi hozhat konfliktust az RMDSZ-PD-Lkormánykoalícióban, Lakatos ezt válaszolta: „a gazdaságélénkítő intézkedések elmaradása. Ezeket az intézkedéseket nem lehet tovább halogatni!”

Ki a kétszínű?

A magyar állampolgárság megszerzésére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Lakatos Péter azt válaszolta, hogy a könnyített eljárás régebb óta váratott magára, „de jobb később mint soha”, idézett egy újabb mondást Lakatos Péter, Arra a kérdésre, hogy ő maga igényelni fogja-e a magyar állampolgárságot, Laktos azt mondta, hogy ez mindenkinek személyes döntése. Arra a kérdésünkre, hogy mi a véleménye Tőkés László EP-alelnök kijelentéséről, miszerint az RMDSZ egyes vezető politikusai kettős, avagy kétszínű kommunikációt folytatnak a magyar állampolgárság megszerzése ügyében, Lakatos így reagált: „Tőkés László már megszokta a kétszínűséget, ezért feltételezi ezt másokról is.”

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!