ERDON Országos hírek

2011.01.12. 14:18

Kevés bevétel

<p>A kifizetett nyugdíjbiztosítási járulék összege egyetlen megyében sem fedezi a nyugdíjak összegét, egyedül a fővárosban haladják meg a bevételek a kiadásokat, derül ki az Országos Statisztikai Hivatal kimutatásaiból.</p>

Az adófizetők száma mindössze kilenc megyében nagyobb a nyugdíjasokénál, de csak négy megyében lényeges a különbség: a fővárosban csaknem két adófizető jut egy nyugdíjasra, Ilfovban 10 adófizetőre 7 nyugdíjas jut, akárcsak Temes megyében, Konstancán pedig az arány 17 a 13-hoz.

Bihar megyében 152.975 alkalmazottra 160.269 nyugdíjas jut, s a deficit 54%-os, azaz több mint 60 ezer lejes. Mégis, ezekkel az adatokkal még viszonylag előkelő helyet foglalunk el, hiszen a megyék több mint fele esetében a havonta regisztrált deficit 55-től 71%-ig terjed.

Országos szinten tavalyi adatok szerint 4,19 millió alkalmazottat és 5,5 millió nyugdíjast tartanak számon. A legrosszabb helyzet Giurgiu és Teleorman megyékben van, ahol a nyugdíjasok száma szinte kétszerese az adófizetőkének. A deficitet Bukarest bevételeiből, valamint az országos költségvetésből egyenlítik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!