ERDON Országos hírek

2011.01.24. 14:03

Első Ház-lakásprogram

<p>Tavaly az állam 60 ezer euróig adott hitelgaranciát lakásvásárlásra már meglévő ingatlanok, illetve épülőfélben lévő ingatlanok esetén.</p>

Míg 2009 és 2010 között 1,7 milliárd eurót szánt a kormány az Első Ház-lakásprogramra, az idén egyelőre csak a tavaly fel nem használt 200 millió euró küszöbéig részesülhetnek az állami hitelgaranciában a hazaiak – adja hírül a Mediafax hírügynökség. Egyúttal nem kizárt, hogy az év második felében kiegészítik az összeget. Egy másik változás, hogy azoknak, akik Első Ház-hitelben részesülnek, zálogként fel kell ajánlaniuk folyószámláikat. A hitel felvevőinek lehetőségük lesz továbbá a részletek újraszámítását, átütemezését, vagy a valuta megváltoztatását igényelni.

Abban az esetben, ha az ingatlant megvásároló két személy közül az egyik lemond róla (például válás esetén), a másik fél átveheti a ráeső hitelrészletet. Azoknak pedig, akik ANL-lakásokat akarnak megvásárolni a programon belül, az ANL-program által igényelt specifikus iratokat kell felmutatniuk az adásvételi előszerződés helyett. A Közpénzek Felügyelősége által árverésre bocsátott ingatlanok esetén pedig ennek a folyamatnak a specifikus iratai szükségesek az adásvételi előszerződés helyett. Továbbá: az idén a lakáskomplexumok építésére felvett hitel esetén nem lesz kötelező, hogy legalább heten társuljanak.

Tavaly az állam 60 ezer euróig adott hitelgaranciát lakásvásárlásra már meglévő ingatlanok, illetve épülőfélben lévő ingatlanok esetén, a felépítendő, még elkezdetlen ingatlanokra 70 ezer euróig, az egyesületekbe csoportosult lakásvásárlók pedig egyenként 75 ezer euróig terjedő hitelgaranciában részesültek, szintén újonnan felépítendő ingatlanokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!