ERDON Országos hírek

2010.12.08. 14:35

Ellenőrizzék az igazolásokat!

<p>A kereskedelmi központokban megnyitásra kerülő gyógyszertárak igazolásainak felülvizsgálatát javasolta Cseke Attila egészségügyi miniszter a helyhatóságok illetékeseitől.</p>

A tárcavezető kérte: nézzék át az elmúlt 30 napban kibocsátott igazolásokat, amelyek tanúsitják, hogy a szóban forgó gyógyszertárak valóban kereskedelmi központokban fognak üzemelni, miután az Egészségügyi Minisztérium képviselői jelezték, hogy az utóbbi időben látványosan növekedett az igény az ilyen jellegű kivételes patikanyitásra.

Röviddel azután, hogy közzétettük a patikatörvény-módosítási javaslatot, amely nem foglalja magában többé a gyógyszertár-nyitás kivételes lehetőségét kereskedelmi központokban, vasútállomásokon és repülőtereken, a tavalyi hasonló időszakhoz képest duplájára növekedett az erre vonatkozó kérvények száma, és ez szerintem gyanúra ad okot. Szakértőink átnézték az igényléseket és a polgármesteri hivatalok által kibocsátott igazolásokon majdnem kivétel nélkül tömbházcímek szerepelnek, amelyek szerintünk nem lehetnek azonosak a bevásárlóközpontok címeivel”- indokolta kérését Cseke Attila egészségügyi miniszter.

A szaktárca kéri a helyhatósági illetékesektől, hogy 60 napon belül – a helyszínre kiszállva – vizsgálják felül a kibocsátott igazolásokat, továbbá a jövőben ellenőrizzék alaposabban, hogy valóban nagyfelületű kereskedelmi központban kívánják-e megnyitni az új patikákat.

A 2008/266-os, gyógyszerészeti törvény módosítására vonatkozó tervezetet november 18-án ismertette sajtótájékoztatón Cseke Attila miniszter. A fontosabb módosítások között szerepel, hogy megszűnik a kivételes patikanyitás lehetősége, illetve az, hogy a gyógyszertárak tulajdonosa legalább 51%-ban szakképzett gyógyszerész kell hogy legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!