ERDON Országos hírek

2010.11.04. 16:55

Átmegy a törvény, vagy megy az RMDSZ?

<p>Mégsem lépne ki mindenképp a kormányból az RMDSZ, "mert ez nem az ország érdeke". Legalábbis ezt mondták Markó Béláék, miután tárgyaltak Emil Boc kormányfővel és Traian Băsescu államfővel. Válság azért van.</p>

Nincs egyetértés az RMDSZ-ben arról, hogy lépjenek-e ki a kormányból annak okán, hogy az Alkotmánybíróság miatt mégsem sikerült keresztülvinni az új oktatási törvényt. Markó Béla és néhány más RMDSZ-es reprezentáns  tárgyalt Emil Boc kormányfővel és Traian Băsescu államfővel. Ennek nyomán Verestóy Attila azt monta: talán mégis maradnak, mert "a kilépés nem szolgálja az ország érdekeit". Markó azt nyilatkozta: "Nem az az érdekünk, hogy kilépünk a kormányból, hanem hogy a koalíció hatékonyan működjön, ez azonban a jelen pillanatban megkérdőjelezhető". Szombaton az RMDSZ a Szövetségi Állandó Tanácsban vitatja meg a továbbiakat, hétfőn az parlamenti frakcióiban: a szervezet csak ezt követően dönt. A kilépés híve viszont továbbra is például Frunda György, s rövid ultimátum utáni esetleges távozást szorgalmaz Antal Árpád is.

Átmennének együtt

Emil Boc Traian Băsescu is azt nyilatkozta: őket is zavarja a tanügyi törvény kapcsán előállt helyzet. Markó szerint a miniszterelnök és az államfő is támogatásáról biztosította abban, hogy gyorsan meglegyen az új oktatási jogszabály. A felek várják az Alkotmánybíróság indoklását is, csak ennek ismeretében hozhatnak döntést a következő lépésekről.

Boc és Băsescu maguk is keresik a megoldást, Markó értelmezésében azonban a megoldás adott: a kormányzati többségnek még az ősszel el kell fogadnia a parlamentben a jogszabályt, ehhez azonban nagyobb fegyelemre van szükség. Băsescu este már azt mondta: "biztos, hogy a koalíció átmegy az oktatási törvény tesztjén".

Mint ismert, a nagyobbik kormánypárt és az ellenzék képviselői (köztük a Szenátus oktatási szakbizottságának PD-L-s elnöke, Nicolae Hardau) fél éve akadályozták a törvény elfogadását. Az Alkotmánybíróságban pedig az államfő által jelölt alkotmánybíró adta le a döntő szavazatot, attól tartva, hogy az oktatási reform miatt megszűnik az egyetemi szférában lévő másik állása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!