ERDON Országos hírek

2010.11.25. 14:46

A jegybank elnöke cáfolta Románia fizetésképtelenségét

<p>A román jegybank elnöke csütörtökön cáfolta, hogy Romániát fizetésképtelenség fenyegetné. Mugur Isarescu azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója Romániát azon európai országok közé sorolta, ahol akár előállhat az államcsőd.</p>

A román sajtó emiatt kérdezte Isarescut, aki hangsúlyozta: nincs semmiféle veszélye annak, hogy Románia leállítaná kifizetéseit. Románia adóssága szeptember végén 89,1 milliárd euró volt, a GDP-hez viszonyított eladósodottság szintje csupán 32 százalék. Románia a jövő tavasszal, miután jelenlegi hitelszerződése lejár, elővigyázatossági megállapodást akar kötni a Nemzetközi Valutaalappal - közölte nemrégiben Bécsben, egy gazdasági konferencián a román jegybank elnökhelyettese. Cristian Popa elmondta: ahogy lejár az EU-val és az IMF-fel kötött hitelszerződés, a jövő tavasszal elővigyázatossági megállapodást kötnének.

A román EU/IMF hitelmegállapodás jövő márciusban jár le. A felek november 1-jén állapodtak meg, hogy folyósítják Románia 20 milliárd eurós hitelcsomagjának következő részletét. Az IMF következő hitelrészlete 870 millió euró, az Európai Bizottságé pedig eléri az 1,2 milliárd eurót. Románia tavaly kötött csaknem 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást az IMF szervezésében. A román gazdaság két éve recesszióban van: a román bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben 0,7 százalékkal esett vissza az idei második negyedévhez viszonyítva, és éves viszonylatban is GDP-csökkenést regisztráltak: a tavalyi év harmadik negyedévéhez képest az idei harmadik negyedévi GDP értéke 2,3 százalékkal kisebb. Szintén 2,3 százalékos GDP-csökkenést regisztráltak az év első kilenc hónapjában a tavalyi január-szeptember közötti időszakhoz viszonyítva.

A román GDP a negyedik negyedévben is várhatóan 0,1 százalékkal csökkenni fog, 2010-ben pedig a bruttó hazai termék várhatóan 2,5 százalékkal lesz kisebb 2009-hez viszonyítva. A román kormány és a Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy az idén 2 százalékkal zsugorodik a GDP, a jövő évre pedig 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!