ERDON Országos hírek

2010.10.11. 16:59

Nem könnyű még segíteni sem a katasztrófa áldozatainak...

<p>Rendkívüli ülésen állapították meg a romániai felelősök, hogy nincs semmi rendkívüli. Ugyanakkor kiderült: nem könnyű befizetni Romániából a Magyar Kármentő Alapba. További fejleményei is vannak az iszapkatasztrófának.</p>

Inkább befizetés nélkül hazament eddig mindenki, aki kezdetben segíteni akart a magyarországi iszapkárosultakon. Ezt tudtuk meg ma banki alkalmazottaktól Nagyváradon, amikor a segélyezés részleteiről érdeklődtünk, pénzt akarva átutalni a károsult települések önkormányzatai által nyitott bankszámlákra, valamint a Magyar Kármentő Alapba. Ez utóbbit a magyar kormány hozota létre, oda "a világ minden részéről" várja a támogatásokat.
A különböző bankok váradi alkalmazottai elmondták: a külföldre való utalás körülményes, ráadásul nagyon drága a kezelési költségek miatt. Néhány 100 lejes összeghatár alatt például a károsultaknak juttatandó pénzhez még 150-200%-os kezelési költség adódik hozzá, ezt is az adományozónak kell kifizetnie. Emellett csak olyan utalhat, akinek van számlája az adott bankban. Mint megtudtuk, Váradon is többhelyütt jelentkeztek már segíteni akaró polgárok, ám amikor megtudták, milyen feltételei vannak ennek, végül senki nem fizetett be...
 
 
 
Alternatíva
 
 
 
A banki szakamberek szerint a megoldás az lenne, hogy a magyar kormány nyisson számlát Romániában is, vagy az, hogy a segíteni akarók utazzanak Magyarországra és ott utaljanak pénzt ottani számlákra...
Időközben viszont fejleményről kaptunk hírt máshonnan: romániai számlákat nyitott e célra közösen az EMNT, a MIT, az EMI, a Gondviselés Segélyszervezet, a Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet, a Civitas Alapítvány és a Lokodi Ifjúsági Alapítvány. A szükséges adatok: Asociaţia Gondviselés Segélyszervezet, adószám - 23481515; számlavezető pénzintézet románul - Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca; Swift-kód - BTRLRO22; számlaszámok - RON - RO92BTRL01301205I2145400; HUF - RO83BTRL01312205I2145400; EUR - RO19BTRL01304205I2145400; USD - RO03BTRL01302205I2145400. A segélyezés részletei kapcsán a +40721267596-os telefonszámon Szabó László hívható.
Ő elmondta: még nem tudják, mi lesz a Romániában összegyűlő pénzzel, de azt vagy a Magyar Kármentő Alapba utalják tovább pár hét múlva, vagy pedig magyarországi segélyszervezeteknek.
 
 
 
 
Rendben
 
 
 
 
Ami az iszapszennyezést illeti, arról rendkívüli megbeszélést tartott ma délután Bukarestben a román katasztrófaügyi bizottság is. Jelenleg a Duna romániai szakaszán nem áll fenn veszély – jelentette be Borbély László szakminiszter. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a magyarországi hatóságokkal, s némi - szakértői és védőfelszerelésekből álló - segítséget is küldtek. Borbély reményét fejezte ki, hogy szennyezést okozó cég nem fog "eltűnni" úgy, mint a 2000-es tiszai ciánszennyezésért felelős Aurul vállalat, amely nem fizetett a Magyarországon okozott katasztrófáért.
Közben Magyaroszágon a kormány megtette a Mal Zrt. zár alá vételéhez szükséges lépéseket - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben. Leszögezte: nincs esély arra, hogy akár a cégvagyont, akár a magánvagyont kivonhassák a kártérítési felelősség alól a cég vezetői. A rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját, Bakonyi Zoltánt, és kezdeményezi előzetes letartóztatását.
A katasztrófában nyolcan haltak meg, 120-an megsebesültek, sokan földönfutóvá váltak. A kár értéke az uniós szakértők szerint meghaladja a 73 millió eurót.
 
 
 
Mi van itt?
 
 
Jelenleg Románia területén több mint 1000 olyan terület létezik, amely rekultiválási, szennyezésmentesítési munkálatokra szorul - derült ki tegnap. A szaktárca támogatja az elhagyott bányák zagytározóinak bezárását, rehabilitációját. Jelenleg négy ilyen tározók bezárására különítettek el pénzt, összesen 100 millió lejt. Országos szinten 100 millió euró értékben készülnek tervek. "Felhívjuk a bányák bezárásáért felelős Gazdasági Minisztérium figyelmét a probléma elsődleges fontosságára" – tette hozzá a miniszter. Borbély október 14-én a szakminiszterek luxemburgi ülésén kezdeményezni fogja a vörösiszap veszélyes anyaggá minősítését az Európai Unióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!