ERDON Országos hírek

2010.09.19. 14:30

Daniel pátriárka díszdoktor lett

<p>A Nagyváradi Egyetem díszdoktorává avatta Daniel román pátriárkát. A rendszerváltás előtt Daniel európai protestáns és katolikus egyetemeken képezte magát.</p>

A román ortodox egyház legnagyobb méltósága nagy kísérettel vonult be szombaton délelőtt a Nagyváradi Állami Egyetem dísztermébe, amely érekzésére már teljesen megtelt. Főként az ortodox egyház képviselői, illetve az egyetem munkatársai és helyi politikusok jelentek meg, de más egyházak vezetői is tiszteletüket tették a rendezvényen, jelesül Böcskei László római katolikus és Virgil Bercea görög-katolikus megyés püspökök. A nagy méltóságú személyt Cornel Antal az egyetem rektora köszöntötte elsőként, kiemelve a kitüntetett jelentős teológiai, tudományos és intézményalapító tevékenységét, majd a váradi egyetemet ismertette röviden. A laudációt a váradi ortodox teológia kar dékánja, Nicu Dumitraşcu olvasta fel. Ismertette a főpap életútját, melynek egyik érdekessége az, hogy a rendszerváltás előtt Daniel európai protestáns és katolikus egyetemeken képezte tovább magát, doktorátusát is Strasbourgban szerezte meg, és nagyon sok külföldi ökumenikus rendezvényen vett részt. A felsorolásból kitűnt, hogy a rendszerváltás után drasztikusan megcsappantak, gyakorlatilag megszűntek ezek a külföldi ökumenikus találkozókon való részvételek. A 2007 szeptemberében pátriárkává választott Daniel kitűnik intézményalapító tevékenységével is: nemcsak kulturális, oktatási, szociális intézményeket, de tévét, rádiót és hírügynökséget is alapított. Mindemellett a méltatás szerint a pátriárka legjelentősebb célkitűzése az Egyetlen falu se templom nélkül néven meghírdetett programja. „A templomépítés az ő legnagyobb kötelessége” - mondta Nicu Dumitraşcu.
 
Partnerek
 
Miután átvette a díszdoktori oklevelet, Daniel pátriárka a liturgia és az emberbaráti tevékenység közötti szoros kapcsolatról tartott előadást. Kiemelte, hogy a felvilágosodás és a kommunizmus pusztán anyagi, materialista alapon foglalkozott a szociális tevékenységekkel, míg a kereszténység, és ezen belül az ortodoxia számára a hitből fakadó kötelesség az emberbaráti cselekedet. Ebben az összefüggésben a pátriárka kiemelte, hogy a karitatív tevékenységek tekintetében fontos az egyházak együttműködése az állammal. Az ünnepség végén a pátriárka könyvadományokat nyújtott át a rektornak, és Cornel Antal is megajándékozta a pátriárkát.
 
Pap István
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!