ERDON Országos hírek

2010.08.27. 15:20

Vágópontok létrehozását tervezi a Mezőgazdasági Minisztérium

<p>Kisközösségi vágóhidak (vágópontok) létrehozására, valamint azok finanszírozási alternatíváinak megteremtésére tett javaslatot Tánczos Barna, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumi államtitkár.</p>

Az agrártárca mai találkozóján, Mihail Dumitru szaktárca vezető mellett Haschi András, Tánczos Barna kabinetfőnöke, Andrian Rădulescu, agrárminisztériumi államtitkár, Radu Roatiş az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal (ANSVSA) elnöke, valamint Ioan Tătăran, a biotermelők egyesületének Máramaros megyei elnöke is részt vett.

„A vidéki állattartó gazdák számára évek óta problémát jelent úgy az állatok értékesítése, mint azok engedélyeztetett helyen történő, az EU-s állatvédelmi feltételeknek megfelelő, levágása. Meggyőződésem, hogy szükség van a nagykapacitású, korszerű húsfeldolgozó üzemekre, de ezek mellett, a vidéki helyi értékesítés is komoly pénzforrást, és stabil megélhetési lehetőséget biztosít az állattartó gazdák számára” – fogalmazott Tánczos.

Elmondta, az eljárások egyszerűsítésének érdekében, a megbeszélésen egyértelműen hajlandóság mutatkozott a törvényes keret módosítására, a minisztérium feladata ezek után pedig az, hogy a Nemzeti Vidékfejlesztési Programon (PNDR) keresztül, biztosítsa az uniós forrásokat a vágópontok felépítésére.

 „Olyan kis vágóhidakra kell gondolni, amelyek juhok, sertések és szarvasmarhák szakszerű vágását, véreztetését, szőrtelenítését, valamint a tisztított-darabolt testrészek hűtését is képesek lesznek megoldani, a hús állatorvosi ellenőrzéséről is gondoskodva” – magyarázta Tánczos, hozzátéve, a vágópontok nagyban hozzájárulnak majd a vidéken élők önellátásának biztosításához, ahogyan ahhoz is, hogy a termelők, a családok közvetlenül juttathassák el áruikat a fogyasztókhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!