ERDON Országos hírek

2010.07.25. 10:32

Rövidebb rezidensképzés több szakon

<p>36 szakon összesen 36 évvel csökkentette az Egészségügyi Minisztérium a rezidensképzések időtartamát. Az idei vizsgától életbe lépő új rendelkezést tartalmazó 2010/1041. számú miniszteri rendelet az 515. számú Hivatalos Közlönyben jelent meg.</p>

A korábbi, 2008/1509. számú, orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti szakosítások jegyzékére vonatkozó miniszteri rendelet módosítása értelmében, a szaktárca 59 orvosi szakosodásból 36 esetében egy-egy évvel csökkentette a rezidensképzés időtartamát.

„Összesen 36 év szakképzést „spóroltunk meg” és ezáltal rövidebb lesz a kórházakban dolgozó szakorvosok képzése, tehát a szakorvosok hamarabb munkába állhatnak, nem kell annyi évet várniuk az egyetem elvégzése után. Emellett, megfelelünk az európai elvárásoknak, az érvényben lévő ajánlásoknak is” – nyilatkozta Cseke Attila egészségügyi miniszter.

A legrövidebb képzés időtartama ezentúl is 3 év, de míg korábban egyes szakosodásokhoz az egyetem elvégzése után további 7 évet kellett tanulnia a szakorvosnak, mostantól a leghosszabb rezidensképzés 6 év (az általános sebészet mellett) az idegsebészeten, illetve a szív-érsebészeten is. Szintén egy évvel csökken a képzés ideje a következő szakokon: allergológia, járványtan, szívgyógyászat, diabetológia, endokrinológia, bőrgyógyászat, gasztroenterológia, gerontológia, orvosi genetika, hematológia, sportorvoslás, nefrológia, neonatológia, felnőtt- és gyermekneurológia, tüdőgyógyászat, gyermekpszichiátria, radioterápia, reumatológia, rehabilitáció és balneológia, gyermeksebészet, plasztikai sebészet, mellkasi sebészet, szemészet, traumatológia-ortopédia, fül-orr-gégészet (ORL), kórbonctan, epidemiológia, higiénia, labororvostan, patológia, radiológia.

Nem változott a képzés időtartama a következő  szakokon: sürgősségi orvoslás, belgyógyászat, intenzív terápiás orvosi képzés, családorvoslás, munkaorvoslás, klinikai onkológia, gyermekgyógyászat, szájsebészet, általános sebészet, szülészet-nőgyógyászat, gyermekortopédia, urológia, közegészségügy és menedzsment, klinikai farmakológia, valamint a fogorvosi és gyógyszerészeti szakok.

Az idei rezidensvizsgát november 21-én tartják meg. A jövő héten teszik közzé a metodológiát, amely a tavalyiakhoz képest nem tartalmaz változást sem a vizsgaanyag, sem a lebonyolítás tekintetében.

A módosítást támogatja az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemek Szövetsége, valamint az orvostanhallgatók szövetségei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!