ERDON Országos hírek

2010.06.30. 15:57

Szélessáv műhelymunkán vett részt Moldován József Budapesten

<p>IT-szakemberek és politikusok cseréltek tapasztalatokat a magyar fővárosban, az elektronikus alkalmazások fejlesztésének lehetőségeiről.</p>

A Szélessáv Alapítvány szervezésében június 30-án, szerdán szakemberek és politikusok cseréltek tapasztalatokat a “Szélessáv Műhely” nevet viselő civil kezdeményezésen. A rendezny célja a versenyképesség növelése, az esélyegyenlőség erősítése, a hálózatbiztonság fejlesztése és ezáltal a gazdasági-társadalmi felzárkózás ütemének gyorsítása, az internethasználattal kapcsolatban felmerülő akadályok feltárásával és megszüntetésével. A találkozót az elektronikus alkalmazások uniós és magyarországi eredményei és hatásai témában szervezték, neves nemzetközi szakemberek társaságában, mint amilyen Jean-Jacques Sahel, a Skype európai igazgatója.

A rendezvényen Romániát Moldován József távközlési államtitkár képviselte, aki ismertette Románia jelenlegi fejlesztéseit és fejlettségi szintjét az infokommunikációs technológiák szintjén.

Moldován József elmondta, a román kormány a strukturális alapokból történő finanszírozás által próbálja kiépíteni az információs társadalmat, a különböző e-programokon keresztül. Ilyen programok az e-Kormányzat, az e-Oktatás vagy az e-Egészségügy, mely programok célja a digitalizálás lehetőségét kihasználva egyszerűbbé és gyorsabbá tenni a lakosság, a közintézmények és vállalkozások ügyintézését. Romániának fel kell zárkóznia a fejlettebb nyugati országokhoz – szögezte le a távközlési államtitkár, aki hozzátette: jelenleg Romániában a háztartások 38 százalékának van internethozzáférése, így az unió országai közt Görögországgal holtversenyben utolsó helyen áll.

Az e-kormányzat területét tekintve azoknak a személyeknek a száma, akik az internet segítségével próbálják elintézni ügyeiket az állam különböző apparátusainál, megközelítőleg 6 százalék. Ezen a téren is utolsó helyen áll Románia, miközben ugyanez az érték Magyarországon 25 százalék. A cégeket, vállalkozásokat tekintve jobb a helyzet, az e-Kormányzás biztosította lehetőségeket a cégek 41 százaléka használja ki Romániában, míg Magyarországon a vállalkozások 68 százaléka.

Az államtitkár elmondta, hogy a helyzet javítása érdekében a román távközlési minisztérium igyekszik minél hatékonyabban támogatni a strukturális alapok lehívását, a pályázatok lebonyolítását. A szaktárca programokat szervez, amelyek segítségével információkat biztosít az érdeklődők és pályázó intézmények számára. Ilyen program volt az „Erdélyi e-Karaván” című rendezvénysorozat, amelyre magyarországi szakértőket is meghívtak.

Romániában a Távközlési és Információs Társadalom Minisztériuma koordináló és vezető szerepet játszik az elektronikus fejlesztésekben. A szaktárca célja segíteni az közintézményeket, vállalkozásokat és oktatási intézményeket a sikeres pályázásban, így növelve a megvalósított programok számát és ösztönözve a digitális társadalom kialakulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!