ERDON Országos hírek

2010.05.26. 17:40

Terepszemle: haladnak a Hargita megyei projektek kivitelezésével

<p>A Regionális Operatív Program (ROP) által finanszírozott Hargita megyei projekteket mutatták be május 26-án a csíkszeredai megyeházán rendezett sajtótájékoztatón.</p>

Jelen volt Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ADR) igazgatója, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Sófalvi László alelnök és Orbán Béla, a megyei önkormányzat közszolgáltatások igazgatóságának vezetője. Borboly Csaba elmondta, az utóbbi két évben Hargita Megye Tanácsa projektek sorozatát indította el, 2008 óta rengeteg ROP-programra nyújtottak be pályázatot.

„Nem sok olyan megye van az országban, mint Hargita, ahol rengeteg pályázatot nyújtottunk be” – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke, rámutatva: egyetlen olyan projektje sem volt a Hargita megyei önkormányzatnak, amelyet rossz terv vagy hiányos dokumentáció miatt utasítottak volna el. Borboly Csaba felsorolta a megyei tanács projektjeit, amelyekre uniós forrásokért pályáztak, és kiemelte, hogy bár gazdasági válság van, idén sikerült hatvan százalékkal növelni a megye költségvetését, ami a számos pályázatnak köszönhető. Ezt követően Orbán Béla igazgató részletes bemutatója következett minderről, kiemelve a 132-es megyei út felújítását.

Simion Crețu igazgató az átláthatóság szükségességét hangsúlyozta. Szerinte fontos, hogy a Központi Fejlesztési Régióhoz tartozó megyék újságírói a helyszínen lássák, hogyan haladnak a munkálatokkal, és mire fordítják a vissza nem térítendő alapokat. „A sajtótájékoztatóra azért van szükség, hogy a lakosság értesüljön a munkálatok menetéről” – mondta Crețu.

Sófalvi László alelnök szerint felelősség és megtiszteltetés számára a 132-es megyei út felújításának koordinálása. A Szentegyháza – Homoródalmás – Brassó megye határa közti út rehabilitálására 2008-ban kötött finanszírozási szerződés egyébként az első az országban, amelyet a Regionális Operatív Program keretében írtak alá.

A sajtótájékoztatót követően helyszíni szemlén mutattak be a sajtó képviselőinek két projektet: a csíkszeredai Autoworkshop S&M Kft. vállalkozásfejlesztési, valamint Hargita Megye Tanácsának a 132-es megyei út felújítását célzó projektjét Szentegyházán. Az Autoworkshop S&M Kft. az autóműhelyébe vásárolt gépeket a pályázatból, amelynek összértéke 234 749,00 lej, a kapott támogatás értéke pedig 138 087,65 lej. A vállalkozás sikeres pályázatát a 4.3 beavatkozási terület keretében finanszírozta a ROP. A 4.3 beavatkozási terület jelenleg a második fordulójánál tart, amelyben a leadott pályázatok összértéke 6 millió euróval meghaladja a rendelkezésre álló keretet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!