ERDON Országos hírek

2010.05.27. 11:09

Sztrájkok, tüntetések országszerte

<p>A Sanitas egynapos sztrájkot tervez a többi ágazattal való szolidaritás jeleként, a vasutasok szakszervezete pedig még nem döntött a csatlakozásról, mondta képviselőjük csütörtökön.</p>

Hétfőn egynapos sztrájkba lépnek a Bihar megyei egészségügyi alkalmazottak, de csak szimbolikusan, anélkül, hogy szüneteltetnék a tevékenységüket - tájékoztatott Ioan Giurgiu, az egészségügyi alkalmazottakat tömörítő Sanitas szakszervezet megyei vezetője. Azon a napon pedig, amikor a kormány szavazni fog a bizalmatlansági indítványról, tüntetni fognak az egészségügyi alkalmazottak. Ioan Giurgiu szerint a megszorító intézkedések elleni tiltakozás leghatékonyabb módja az, ha „az emberek kimennek az utcára”, azt viszont nem támogatja, hogy az egészségügy ténylegesen csatlakozzon a munkabeszüntetéshez.

Rosszul járnának

A magyarázat: a kórházak tevékenysége amúgy sem szünetelhet, ezenkívül az alkalmazottak járnak rosszul, ha a beharangzott 25%-os csökkentés mellett még a munkabeszüntetés miatt is levonnak a fizetésükből. Egy másik általa felhozott indok pedig a következő: július elsejétől a Bihar megyei kórházak többsége átkerül az önkormányzathoz, ennek nyomán létszámcsökkentések várhatók. Az alkalmazottak pedig féltik az állásukat, ezért nem szívesen csatlakoznának egy tényleges sztrájkhoz, fejtette ki. A Sanitas egyébként a Frăţia Szakszervezeti Szövetséghez tartozik és Biharban mintegy 2700 tagja van.

Doru Micle, a kincstárak és adóhivatalok szakszervezetének Bihar megyei vezetője érdeklődésünkkor annyit tudott: lesz náluk tényleges munkabeszüntetés meghatározatlan ideig, de azt nem tudni, hogy mikortól. „Le fog állni a teljes rendszer” - helyezte kilátásba. Egyelőre még nem dőlt el, hogy előtte, szolidaritásképpen csatlakoznak-e a tanügyi sztrájkhoz is hétfőn, tudtuk meg. Doru Micle szerint valószínűleg nem, ugyanis ezzel sokat ártanának azoknak az állami alkalmazottaknak, akik pont a hónap első napjaiban veszik fel fizetésüket a kincstárból.

Nem volt párbeszéd

A Sed Lex szövetséghez tartozó szakszervezetnek 660 tagja van Bihar megyében. Mintegy 140-en közülük felügyelők, akik nap mint nap terepen ellenőriznek, s akiknek a fizetése 620 és 1920 lej közötti. „A szakszervezetek javaslatait - például hogy a fizetéseket azok mértékétől függően csökkentsék, meg sem hallgatta a kormány. Értjük hogy nehéz helyzetben van az ország, de más lehetőségek is lennének, nem csak az egységes, 25%-os csökkentés” - fejtette ki Micle.

Még nem lehet tudni, hogy a vasúti alkalmazottak sztrájkolni fognak-e. Dorin Man, a Libertatea szakszervezet területi alelnöke lapunk kérdésére elmondta: várják a központi utasításokat; nekik is fontos lenne mihamarabb tudniuk, hogy csatalakoznak-e, hiszen a sztrájkot megfelelően elő kell készíteni, többek között aláírásgyűjtés szükséges, s ez több napot vesz igénybe. Mindenesetre nem zárható ki a meghatározatlan időre szóló vasúti sztrájk lehetősege sem, tette hozzá a nyolc megye mintegy 3900 vasúti alkalmazottját tömörítő szakszervezet alelnöke.

Tüntetések lesznek

A szociális és germekvédelmi igazgatóságok munkatársait tömörítő Pro A.S. Szakszervezeti Szövetség képviselője közleményben tudatja: május 31-i kezdettel csatlakoznak az öt szakszervezeti szövetség által szervezett tiltakozási akcióhoz.

Központi hírek szerint a tanügyi és a közigazgatási alkalmazottak hétfőn kezdődő, meghatározatlan időre szóló munkabeszüntetéséhez a Sanitas szakszervezeten kívül többek között a börtönök alkalmazottainak, valamint a Gaz Romania érdekképviselete is csatlakozik egy napra. Június elsejétől pedig egyéb ágazatok szakszervezetei folyamodnak munkabeszüntetéshez. Az ezt követő napokban országszerte különféle tiltakozási megmozdulások, tüntetések leszenk.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!