ERDON Országos hírek

2010.05.28. 14:29

Román oktatási miniszter: az érettségit nem hiúsítja meg a sztrájk

<p>Romániában az érettségi vizsgákat várhatóan fennakadás nélkül megtarthatják, miután az oktatási minisztérium szerint az oktatási szakszervezetek által meghirdetett általános sztrájk ellenére elegendő tanár hajlandó vizsgáztatni.</p>

Daniel Funeriu oktatási miniszter pénteken közölte, hogy május 31-től kezdődően az érettségi normális körülmények között zajlik, mivel a romániai megyék jelentős részéből arról tájékoztatták: elegendő tanár vállalja a vizsgáztatást az oktatási szakszervezetek általános munkabeszüntetésre való felhívása ellenére. A sztrájkot május 31-re hirdették, éppen ezen a napon kell kezdődnie az idegen nyelvi érettségi vizsgának, amely a tervek szerint június 4-ig tart.
    A miniszter elismerte, hogy néhány megyében nem akad elég tanár, aki vállalja a vizsgáztatást, ezért oda a minisztérium igazgatói szállnak ki, és biztosítják az érettségi zavartalan lebonyolítását.
    Romániában a pedagógusok a 25 százalékos bércsökkentés miatt tiltakoznak, akárcsak a szállítási vállalatok szakszervezetei. Ez utóbbiak pénteken megerősítették, hogy június 1-jén Bukarestben a földalatti és a felszíni tömegközlekedés egyaránt szünetelni fog reggel öt óra és délután négy között.
    Az állam tulajdonában lévő bukaresti tömegszállítási vállalatok, akárcsak a román államvasutak alkalmazottaira egyelőre nem vonatkozik a bércsökkentés. A szakszervezetek azonban attól tartanak, hogy hamarosan a román közlekedési minisztérium e vállalatok dolgozóinak a bérét is lefaragja, ezért akarnak csatlakozni a közalkalmazottak általános munkabeszüntetéséhez.
    A román államvasutak szakszervezeti vezetői közölték: megtették már az első jogi lépéseket annak érdekében, hogy június elején ők is sztrájkoljanak, azonban még nem tudták megmondani, hogy éppen június első napján már lehetségessé válik-e a törvényes előírások szempontjából a tervezett munkabeszüntetés elkezdése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!