ERDON Országos hírek

2010.05.10. 19:17

Meglepetést rejtő szerződés

<p>A román államnak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodása nyilvánosságra került, de az a fizetések és nyugdíjcsökkentések mellett egyéb meglepetéseket tartogat.</p>

Az IMF-fel 2009-ben kötött megállapodást a román állam, mely dokumentum nyilvánosságra kerülése döbbenetes megszorító intézkedéseket tartogat június elsejétől kezdődően. Kiderül, hogy június 1-től megszűnik a korkedvezményes nyugdíjaztatás. Ez a megszorító intézkedés mindaddig érvényben marad, míg életbe nem lép az egységes bér- és nyugdíjtörvény. Az ebédjegyek, a tőzsdei jövedelmek és a banki kamatok után is jövedelemadót kell majd fizetni június elsejétől kezdődően, de a programozók fizetésének jövedelemadó-mentessége is megszűnik az év második felétől. A megszorító intézkedések sora a helyi önkormányzatokat sem kerüli el, ők ugyanis júniustól a bruttó hazai termék (GDP) 0,3%-val kevesebb pénzt kapnak. A tervek közöttszerepel a közalkalmazottak, az iskolák és a kórházak számának racionalizálása is, mint ahogy a szociális juttatások (a munkanélküli támogatások és nyugdíjak) 15 százalékos csökkentése, illetve a közalkalmazottak 13. bérének megvonása is. A dokumentumból az is kiderül, hogy a kormány felelősséget vállalt a CFR Marfa és a Termoelectrica vállalatok privatizálására vagy bezárására. A megszorító intézkedéseket már a hitel harmadik részletének folyósítása előtt életbe kell lépteni, és amennyiben ezek nem járnak a költségvetés stabilizálódásával, a kormány bevételeinek növelése érdekében adóemelésre kényszerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!