ERDON Országos hírek

2010.04.15. 11:50

Románia újabb területet követel Ukrajnától

<p>Egy al-dunai sziget hovatartozása miatt tört ki újabb területi vita Románia és Ukrajna között. A román fél szerint azért van szükség határkorrekcióra, mert az elmúlt években megváltozott a Duna-delta egyik ágának sodorvonala. Az ezzel kapcsolatos ukrán belpolitikai vitában Magyarország is szóba került.</p>

Az ukrán Majkan sziget hovatartozása azt követően vált vitatottá, hogy a Duna szóban forgó ágán az elmúlt évek során megváltozott a hajózási útvonal. Korábban a sziget déli (romániai) oldalán volt a folyószakasz fősodra, ám az mostanára megtelt sodralékkal, s immár az északi ágon folyik a hajóforgalom.

A nemzetközi joggyakorlat szerint a hajózható határfolyókon a határ nem a meder közepén, hanem a folyó sodorvonalán szokott húzódni, vagyis ott, ahol a legmélyebb a meder. A határ ezt a hajózható részt osztja ketté. Márpedig ennek alapján az eddig ukrán fennhatóságú, közel Margit-szigetnyi méretű földdarab elvben átkerült a román oldalra - csakhogy ezt Ukrajna erőteljesen vitatja.

Az ukrán belpolitikában azóta veszik kifejezetten komolyan a román területi igényeket, mióta a fekete-tengeri Kígyó-sziget státusa körül kirobbant jogi vitában a nemzetközi bíróság Romániának adott igazat, miáltal Ukrajna több száz négyzetkilométernyi, kiaknázható energiahordozókban gazdag tengeri kontinentális talapzatot veszített el.

Petro Szimonyenko, a kormánypárti koalícióban résztvevő Ukrán Kommunista Párt elnöke arra szólította fel a külügyi tárcát, hogy ezúttal sokkal határozottabban védje meg az ország érdekeit az újabb román követeléssel szemben. A politikus szerint ugyanis amennyiben Ukrajna ismételten alulmarad, legközelebb már akár Magyarország, Szlovákia és Lengyelország is jogosnak vélt területi igényekkel állhat elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!