ERDON Országos hírek

2010.04.21. 16:26

Márton Árpád: „Az államelnök nem ismeri a magyarság helyzetét ”

<p>Az államelnök vagy nem ismeri a 6,5 százaléknyi magyar kisebbség helyzetét, vagy nem akarja, hogy ennek a közösségnek parlamenti képviselete legyen – mondta keddi parlamenti felszólalásában Márton Árpád képviselő, Traian Băsescu államfő azon kijelentését kommentálva, mely szerint 10%-ra emelné a parlamenti bejutási küszöböt.</p>

Ezzel a témával kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Valeriu Tabără kormánypárti képviselő úgy vélekedett, hogy az RMDSZ „magyar spekulánsok egyesülete” – hívta fel a figyelmet Márton Árpád. Hozzátette: természetesen ez a kijelentés nem meglepő a volt Román Nemzeti Egységpárt (PUNR) nacionalista alakulat egykori elnökétől, csakhogy a nyilatkozó jelenleg annak a pártnak markáns képviselője, amely jelenleg az RMDSZ-szel együtt kormányoz. - Annak a szövetségnek a képviseletében, amely 1989 óta nem változtatta meg sem elnevezését, sem ideológiáját, fontosnak érzem elmondani mit jelent számomra a spekuláns politikus fogalma. Számomra a politikai értelemben vett spekuláció azt jelenti, hogy saját érdekek függvényében váltogatja valaki a pártot, amelynek tagja, illetve a lehetséges választási eredmények viszonylatában változtatja meg akár pártja ideológiáját is – érvelt Márton Árpád.

Hasonlóképpen törvényhozási spekulációnak lehet nevezni azt, hogy egy jogszabály révén állami támogatást nyújtasz a mezőgazdaságnak, lemondva az üzemanyag-adó behajtásáról, vagy erdősítésre különítesz el összegeket és természeti katasztrófák esetén kártérítést ítélsz meg, hogy utólag olyan előírásokat csúsztass a törvény szövegébe, melyek által a kiutalt összeget vagy annak egy részét költségvetési tartozás címén visszavedd – mutatott rá a képviselő. Elképzelhető, hogy nem beszélünk azonos nyelvet Valeriu Tabără képviselővel, nem azért, mert más az anyanyelvünk, hiszen a spekulációnak sem anyanyelve, sem nemzetisége nincs, hanem mert valószínűleg különböző a felfogásunk az európai politika értékeiről – összegezte a felsőháromszéki honatya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!