ERDON Országos hírek

2010.04.10. 14:06

Előzetes letartóztatásban a korrupcióval gyanúsított román bíró

<p>Előzetes letartóztatásba helyezték szombaton a román legfelsőbb bíróság egyik részlegének vezetőjét, aki ellen felmerült a gyanú, hogy maga is érintett egy szociáldemokrata szenátor korrupciós botrányában - jelentette a Mediafax hírügynökség.</p>

A 60 éves Florin Costiniut csütörtökön kihallgatta a korrupcióellenes ügyészség (DNA), a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) pedig nyomban engedélyt adott letartóztatására arra az esetre, ha a DNA ügyészei ezt indokoltnak tartják.

A Szociáldemokrata Párthoz (PSD) tartozó Catalin Voicu szenátort befolyással való üzérkedés gyanújával március végén előzetes letartóztatásba helyezték. Az ügyészek szerint több üzletembernek felajánlotta: bírósági döntéseket és rendőrségi vizsgálatokat is hajlandó befolyásolni úgy, hogy számukra kedvező döntések szülessenek. Állítólag valóságos hálózatot épített ki, amelyben rendőrök és igazságügyi személyek is benne voltak, és amely révén politikusoknak is "segített" volna bizonyos kényes ügyek eltussolásában. Voicu a hírek szerint a belügyminiszteri posztra tört, ezt a tisztségét felhasználta volna arra, hogy a rendfenntartó és az igazságügyi rendszeren belül is "átalakításokat" végezhessen.

A most zajló vizsgálatok eredményeként került a képbe Costiniubíró. A gyanú szerint Voicu saját ügyletei érdekében Costiniuval vette fel a kapcsolatot. A korrupcióellenes ügyészek a gyanúsítottak beszélgetéseit lehallgatták, az ebből készített jegyzőkönyvek alapján feltételezik, hogy Costiniu megpróbált nyomást gyakorolni néhány bíró kollégájára üzletemberek érdekében.

Az Európai Unió figyelemmel kíséri a román igazságszolgáltatási rendszert, és évente jelentést készít, amelyben értékeli a reformok gyakorlati alkalmazásának sikerességét. Több nemzetközi és romániai megfigyelő szerint eddig a CSM volt a román igazságszolgáltatás reformjának az egyik legfőbb kerékkötője, szerintük a CSM nagyon alacsony hatásfokkal ellenőrizte a jelzett bírói vagy ügyészi visszaéléseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!