ERDON Országos hírek

2010.03.10. 14:59

Tudnivalók modern termesztőknek

<p>Az idén engedélyezett Romániában a génmanipulált növények termesztése bizonyos feltételek betartása mellett.</p>

A Bihar Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság (DADR) felhívja az érdekeltek figyelmét arra, hogy 2010-ben megengedett a génmanipulált növények termesztése, kivéve a szójáét, melynek genetikai manipulációja tilos az Európai Unió egész területén. Fontos tudnivaló azoknak, akik génmanipulált termékeket kívánnak termeszteni, hogy alá kell vessék magukat a szakhatóságok éltal elvégzendő ellenőrzéseknek, valamint kötelesek feltüntetni termékeiken azt a tényt, hogy termékük génmanipulált.  Azok, akik kukoricát kívánnak ilyen technológiával termeszteni, figyelembe kell vegyenek egy sor tényezőt: tilos génmanipulált növényt termeszteni természetvédelmi területen, vagy ennek közelébebn, illteve olyan terület közelében, amely rövid időn belül ökológiai mezőgazdasági termesztési terület lesz. Génmanipulált növényeket csak a DADR által kiadott engedéllyel rendelkezők termeszthetnek. Tilos génmanipulált növényeket termeszteni kevesebb mint két hektáron, kivéve, ha ez tudományos céllal történik.

A termelők kötelesek írásban értesíteni a megművelendő terület tulajdonosát, a szomszédokat és azt a polgármesteri hivatalt értesíteni, melynek adminisztrációs körzetébe az illető mezőgazdasági terület tartozik, arról, hogy génmanipulált növényeket kívánnak termeszteni. A vetés elvégzésétől számított harminc napon belül az engedéllyel rendelkező termesztők kötelesek írásos nyilatkozatot tenni arról, hogy mekkora területen végzik a termesztést, illetve meg kell jelöljék a magok származási helyét és a használt fajtákat, a termény betakarítása után pedig legkésőbb december 15-ig nyilatkozniuk kell arról, hogy mekkora volt a termés, és annak mi a rendeltetési helye. Ezeket az okiratokat a DADR székhelyére kell benyújtani. További információk Bihar megyében a DADR nagyváradi székhelyén (Gillányi/Cantemir u. 24-26) vagy a 0259-416.722 telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!