ERDON Országos hírek

2010.03.10. 18:41

Románia ötéves lejáratú eurókötvényt bocsát ki

<p>Románia ötéves lejáratú, euróban jegyzett államkötvényt bocsát ki a héten - közölték szerdán a szervezők. A kibocsátás roadshowja csütörtökön ér véget, és várhatóan akkor árazzák majd a kötvényt. A piacok várakozásai szerint árazása "a 200 bázispont körüli tartományában" lesz az irányadó eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött.</p>

A szervezők a Deutsche Bank, az EFG Eurobank és a HSBC.
    Románia hosszú futamú adóskockázati osztályzatai a Standard & Poor s és a Fitch hitelminősítőknél egyaránt BB plusz, a Moody s Baa3 besorolással tartja számon.
    Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Románia államadós-besorolásainak kilátását kedden a Standard & Poor s, arra a véleményére hivatkozva, hogy a román kormány továbbra is eleget tesz a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val kötött készenléti hitel megállapodásnak, és ezzel enyhülhet a román gazdaságra nehezedő külső pénzügyi nyomás.
    A Stanard & Poor s, világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, befektetési szint alatt, "BB plusz" osztályzattal tartja nyilván a román hosszú futamú szuverén devizaadósságot. A rövid futamú devizaadósság besorolása "B", a hazai valutában fennálló hosszú és rövid lejáratú adósságoké "BBB-/A-3". A cég ezeket az osztályzatokat megerősítette.
    Az EU-n belül csak Romániának és Lettországnak vannak befektetési szint alatti devizaadós-besorolásai a nagy nemzetközi hitelminősítőknél.
    A román kilátásjavításhoz fűzött keddi elemzésében a Standard & Poor s felidézi: a román gazdaság teljesítménye tavaly meredeken, 7,1 százalékkal zuhant, főleg a belső kereslet hirtelen visszaesése miatt, és a helyzetet rontotta a külső kereslet csökkenése is. Az S&P azonban az idén már "valamelyes kilábalásra" számít, elsősorban a külső kereslet várt élénkülése révén.
    A hitelminősítő becslése szerint a tavalyi román államháztartási hiány a hazai össztermék (GDP) 7,8 százalékára szökött fel. A kormány az idén 6,4 százalékra tervezi csökkenteni a deficitet, és a Standard & Poor s megítélése szerint az elnökválasztáshoz kötődő bizonyos fokú politikai bizonytalanság ellenére sikeres a költségvetési konszolidációs stratégia végrehajtása. Ezt igazolja a készenléti megállapodás első három felülvizsgálata, és az IMF-hitelrészletek ezeket követő folyósítása - áll az elemzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!