ERDON Országos hírek

2010.03.22. 08:10

Minden ötödik gépjármű balesetveszélyes Romániában

<p>A <strong>Román Autófelügyelet</strong> (RAR) szakemberei az elmúlt esztendőben országos szinten 77 409 járművet ellenőriztek.</p>

A közúti forgalomban részt vevő gépjárművek 50,8 százaléka nem felelt meg az ellenőrzés szerint a közlekedésbiztonsági előírásoknak, sőt 21,6 százalékuknál, tehát csaknem minden ötödik autónál olyan műszaki meghibásodást fedeztek fel, amely balesetveszélyes lehet. Ennél valamivel több volt — 22,3 százalék — az olyan gépjárművek száma, amelyeknél a károsanyag kibocsátás meghaladta az előírt szintet. A csaknem nyolcvanezer vizsgált autóból 5960 lejárt vagy hamis műszaki papírokkal közlekedett a közutakon, illetve vezetőik nem tudták felmutatni az ellenőrzéskor kért dokumentumokat. A RAR szakemberei azonban bizakodóak, és véleményük szerint az ellenőrzések eredményei nem tükrözik a romániai autópark valós műszaki állapotát, mivelhogy leginkább a gyanús műszaki járművek kerülnek ellenőrzésre. A RAR-sek 36 324 esetben alkalmaztak büntetést, 2467 jogosítványt és 27 371 forgalmi engedélyt vontak be, 704 járműnek pedig megtiltották a közúton való további közlekedést.

A bevont forgalmi engedélyeket csak a RAR által végzett teljes vagy részleges műszaki vizsga után lehet visszaszerezni, így esély van rá, hogy a gépjárművek tulajdonosai előbb megcsináltatják gépjárműveiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!