ERDON Országos hírek

2010.03.26. 08:08

Mennyi vizitdíjat kellene a tervek miatt júliustól fizetnünk?

<p>Az egészségügyi minisztérium számításai szerint a vizitdíj bevezetése évente 700 millió lejjel növelné a bevételeket, amelyek azonban nem vesznének el a bürokrácia útvesztőiben, hanem a megfelelő helyre kerülnének.</p>

Az egészségügyi minisztérium elkészült azzal a törvénytervezettel, amely az egészségügyi hozzájárulás (közismertebb nevén vizitdíj) működését szabályoznák. A mai napon közvita keretén belül esik át a tervezet az első megmérettetésen, de a minisztérium honlapján is megtalálható, és tíz napjuk van rá a vállalkozó kedvű szakembereknek, civil szervezetek vagy magánszemélyeknek, hogy véleményezzék azt. A vizitdíj bevezetése már rég nem kérdés, hiszen a Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződés egyik pontjaként ezt is vállaltuk, a fontos mindössze annyi, hogy mikor kerül bevezetésre a törvény. Amennyiben a szükséges jóváhagyásokat megkapja, úgy ez a dátum július 1. lenne.
Az elképzelések szerint ez a rendszer a betegek figyelmét ismét a családorvosok felé irányítaná a sokkal költségesebb kórházi kezelés helyett, nem mellékesen pedig többletbevételt jelentene az alulfinanszírozott rendszernek. Mindezek mellett a tervezet kidolgozói remélik, hogy javulni fog az egészségügyi ellátás minősége, hiszen ez a rendszer bizonyos fajta kontrollt jelent majd. Az egészségügyi hozzájárulás bevezetésével várhatóan csökkenni fog a rendszer túlterheltsége, mivel a szolgáltatást akkor fogják igénybe venni, amikor valóban szükség van rá. Ezen túl pedig jelentősen leapad azok száma, akik a sürgősségi fogadóállomást veszik igénybe akkor is, ha tüneteik nem indokolják a sürgősségi beavatkozást.

9,4 millió nem fizető
Az előzetes számítások szerint mintegy 9,4 millió személy nem kell majd fizesse a vizitdíjat. Ezek azok közül kerülnek ki, akik szociális segélyre jogosultak és családtagjaik; a jövedelemmel nem rendelkezők és családtagjaik; a 700 lejnél kevesebb havi jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok; 18 év alatti fiatalok, valamint azok a 18 és 26 év közötti fiatalok, akik főiskolai tanulmányaikat végzik, valamint azok a végzős egyetemisták, akiknek még nincsen jövedelmük; a munkanélküliek; és azok a személyek, akik valamilyen speciális törvény alapján mentesülnek a befizetések alól, de csak abban az esetben, ha bizonyíthatóan nincsen más jövedelmük, mint a nyugdíj vagy a speciális törvények által kapott jövedelem. Részben érvényes a fizetés alóli mentesség a kismamákra, mert ők a terhesség ideje alatt a terhességhez kapcsolódó vizsgálatokért és ellátásokért nem kell fizessék a vizitdíjat. Szintén nem fizetnek majd az országos egészségügyi programok kedvezményezettjei.
Mire jó?
A vizitdíj szükséges ahhoz, hogy a beteget a megfelelő ellátás felé irányítsák az egészségügyi szektoron belül, de egyben bevételi forrást is jelent az adott intézménynek, hiszen ez az összeg egyenesen oda megy, ahol a beteg a kezelést igénybe veszi. Évente maximálisan 600 lej vizitdíjat fizethet egy személy, amelyet követően mentesül a további fizetések alól akkor is, ha több szolgáltatást vesz igénybe abban az évben. Ennek a plafonnak az elérését bizonyítania kell a betegnek, tehát érdekelté teszik abban, hogy az orvostól elkérje a vizitdíjat igazoló úgynevezett „egészségügyi irányító jegyeket”.

Tervezett hozzájárulások
A hozzájárulás tervezett mértéke az egyes szolgáltatásokért:
családorvosi ellátás munkaidőben 5 lej
családorvosi vizit otthon 15 lej
szakorvosi vizsgálat rendelési időben 10 lej
szakorvosi vizsgálat rendelési időn túl 20 lej
mentőszolgálati ellátás (abban az esetben, ha otthoni ellátást igényeltek) 20 lej
rehabilitációs kezelések sorozatonként (fiziko- vagy kinetoterápia, masszázs stb.) 50 lej
egynapos kórházi ellátás 10 lej
többnapos kórházi ellátás 50 lej
laborvizsgálatok 1 lej/vizsgálat
röntgenvizsgálat 5 lej
CT 25 lej
CT kontrasztanyaggal 50 lej
MR  100 lej
MR kontrasztanyaggal 200 lej
angiográfia 150 lej
szcintigráfia 100 lej

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!