ERDON Országos hírek

2010.03.11. 09:26

Megint tanügyi reform

<p>A kilencedik osztály a középiskolai szintről átkerül az általános iskolai szintre, ami húsz százalékkal csökkenteni fogja az iskolaelhagyás jelenségét, jelentette be Daniel Funeriu oktatási miniszter, aki a készülő oktatási törvénytervezetről beszélt a sajtónak.</p>

A tárcavezető szerint a módosítás különösen a falusi környezetben tanulóknak lesz hasznos, mert a gyerekek még egy évig otthon tanulhatnak, és nem kell 14 éves korukban otthonuktól távol iskolába járniuk. A miniszter hozzátette, hogy a tervezetről konzultálni fognak a szülői szervezetekkel, a a diákok és az egyetemisták képviseleteivel, az üzleti szféra képviselőivel, a szakszervezetekkel, de még az uniós országok romániai nagyköveteivel is, ugyanis a hazai oktatási rendszert össze kell hangolni az Unióban működő rendszerrel. Az új tanügyi törvénytervezet módosítja a középiskolába való felvételi rendszert is. Eszerint az általános iskolai tanulmányok elvégzésekor a diékoknak két írásbeli vizsgát kell majd tenni egy reál és egy humán tantárgyból, és számítógépkezelői ismeretekből. Ezek a vizsgák, valamint a többi tantárgyból elért iskolai eredmények és a tanárok által adott jellemzések képeznék a diák portfóliójának hetven százalékát, emellett a középiskolák is rendezhetnek felvételi vizsgát, mely a felvételi jegy harminc százalékát tenné majd ki. A miniszter szerint a tervezet, amennyiben elfogadásra kerül, két év múlva lépne életbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!