ERDON Országos hírek

2010.03.03. 11:19

Módosítások a pénzügyben

<p>A kisvállalkozásoknak nyújt mentőövet az áfavisszaigénylésről szóló határozat.</p>

Pénzügyi ellenőrzés nélkül kapják vissza az áfát a vállalkozók, amennyiben ez nem haladja meg a havi 10 000 lejt, derül ki a pénzügyminiszter rendeletéből. Minderre azért volt szükség, mert az áfa visszatérítésekkel fél évnél is többet késett az állam, noha a törvény másfél hónapos határidőt szab. Ennek a késésnek részben az volt az oka, hogy minden visszaigénylés előtt pénzügyi ellenőrzésen ment át minden vállalat. A most elfogadott rendelet meggyorsítná az áfa visszatérítését, bár az elemzők véleménye szerint ez az intézkedés a cégek csupán 14 százalékát érinti. A kedvezményben részesülnek a kis- és középvállalkozások, melyek exporttal foglalkoznak, azonban a gyümölcs és zöldség exportőrök, a feldolgozatlan faanyagot és építőipari-, illetve a hús- és hústermékeket exportáló cégek nem részesülnek ebben a kiváltságban. Emil Boc miniszterelnök ígérete szerint ebben az évben még nem kell előzetes társasági nyereségadót fizetniük a romániai vállalatoknak, ennek kivitelezése érdekében az Adótörvénykönyv módosítását kérte a pénzügyminisztertől.

Érdekes javaslat

Érdekes törvényjavaslattal álltak elő a PD-L-s képviselők, melyben arra köteleznék a romániai vállalatokat, hogy főmunkaidőben alkalmazzanak könyvelőt. A törvényjavaslatot a kezdeményezők most terjesztették a szenátus szakbizottsága elé, amennyiben itt megszavazzák, a törvénytervezet a képviselőházba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!