ERDON Országos hírek

2010.03.05. 12:39

Basescu: a rakétavédelmi rendszer nem alakítható át támadó jellegűvé

<p>Az Egyesült Államok által tervezett rakétavédelmi rendszer, amelynek egyes elemeit Romániába telepítik, nem alakítható át támadó jellegűvé - jelentette ki pénteken Traian Basescu román államfő.</p>

Basescu pénteken a román védelmi minisztérium szokásos évértékelőjén vett részt. Ott elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy védelmi jellegű rakétarendszer telepítését tervezi az Egyesült Államok. Úgy vélte: azok, akik aggodalmukat fejezték ki ezzel kapcsolatban, nagyon jól tudják, hogy védelmi jellegű rakétarendszerről van szó. "Csak propagandacélokból emlegetik a kockázatokat" - tette hozzá Basescu.

Korábban egyebek között Oroszország tiltakozott hevesen az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszere ellen, amelynek újabb terve szerint Romániába telepítenek elfogórakétákat. A sajtóban megjelent információk szerint 24 ilyen elfogórakétát fogadna be Románia az amerikai rakétapajzs részeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!