ERDON Országos hírek

2010.02.22. 16:24

Tojás: ne együnk akármilyet!

<p>A tyúk már megélt szenvedéseiről és a mi jövőbeni nehézségeinkről is információt ad a tojáson lévő pecsét. Érdemes figyelni erre, s nagyon megnézni, hogy mit veszünk. Abszolút nem mindegy…</p>

Bár régóta kötelező Romániában is a tojás pecséttel való ellátása, sok termelő nem gyakorolja ezt, továbbá sok az olyan vásárló is, aki nem is törődik azzal, hogy figyeljen erre. Pedig nem árt. A tojáson ugyanis nem csak az annak szavatosságát (a termelés napját) mutató pecsét van, hanem ugyanabban az egy sorban kód is található. Ez pedig egyértelműen mutatja, hogy érdemes-e megvásárolni az adott terméket.

Mi a lényeg?

A Vier Pfoten nevű szervezet nemrégiben közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy érdemes minimális körültekintéssel vásárolni a tojást. Először is természetesen csak az a biztos, amelyiken ott látható a pecsét. Egyáltalán nem igaz, hogy a pecséttel ellátott tojások ne lennének ugyanolyan egészségesek és ugyanolyan természetes körülmények között előállítottak, mint a pecséttel nem bírók. Főként arra kell a jelölés, hogy a feketekereskedelmet visszaszorítsák, de arra is, hogy ne vegyen romlott árut a fogyasztó. Ez utóbbi célból van dátum a pecséten.

Kevésbé ismert viszont, hogy mit jelöl rajta a legelső számjegy. Pedig ez kifejezetten fontos. A tojáson látható számsor első számjegye tehát azt mutatja, melyik terméket ajánlatos elkerülni. Ha ugyanis 0 vagy 1 az első számjegy, az azt mutatja, hogy a terméket előállító farmon természetes körülmények között nevelkednek a baromfik, a táplálékuk is nagyjából természetes, így a tojás is jó. Lehetőleg kerülendő viszont az olyan tojás, amin az első számjegy 2-es vagy 3-as. Ez azt jelenti ugyanis, hogy a tyúkokat állandóan bezárva, természetellenes körülmények között tartják, lényegében nonstop kínozzák, ráadásul 2-es szám esetén többnyire, 3-as esetén pedig minden mesterséges táplálékot kapnak, így a tojás sem jó. Mi több, kutatók szerint a rossz körülmények között tartott, szenvedő állatok stresszhormonai a tojásba is bekerülnek.

A Vier Pfoten arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a vásárlóknak jó megnézniük, hogy mit vesznek, de valamilyen módon el kellene érni, hogy a szupermarketek is kerüljék a „2-es és 3-as tojásokat”, valamint a feldolgozók se használjanak ilyeneket a termékeikben. Gond ugyanakkor, hogy a 0 és 1 besorolású tojások ritkábban kaphatók, mint a silányabb minőségűek. Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Hatóság összesítése szerint ráadásul a Romániában termelt tojások kétharmada olyan farmokról származik, ahol elítélendő körülmények között tartják az állatokat és csakis mesterséges táplálékkal (sőt, gyakran genetikailag módosított növényszármazékokkal is) etetik őket. Gheorghe Mencinicopschi, az Élelmiszeripari Kutatási Intézet igazgatója szerint a 2-es besorolású tojás nem különösebben javallott már, „viszont a 3-astól egészen biztosan megbetegszünk idővel, sokfajta kórhoz és elváltozáshozz hozzájárulhat ennek fogyasztása”. Ezért szerinte is azokat kell keresni, amelyeken pecsét van, s ezen belül amelyeknek számsora 0-val vagy 1-gyel kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!