ERDON Országos hírek

2010.02.26. 07:35

Nemzetközi konferencia Prágában a kommunizmus bűneiről

<p>A Cseh Szenátus épületében 2010. február 24–26. között kerül sor A kommunizmus bűnei című nemzetközi konferenciára, amelynek többek között <strong>Tőkés László </strong>EP-képviselő az egyik fővédnöke.</p>

Emlékeztetésképpen: Prágában már 2008-ban is szerveztek nemzetközi értekezletet a kommunista múlttal való szembenézés témakörben. A tanácskozás záródokumentuma „Prágai Nyilatkozat az Európa lelkiismerete és a kommunizmus ügyében” címet viseli, melyben erkölcsi jóvátételt követelnek a kommunizmus áldozatai számára. Azóta a kommunizmussal való szembenézés ügye széles körű európai akcióvá szélesedett. A két évvel ezelőtti prágai tanácskozás egyenes következményeként 2009. március 25-én Jana Hybaskova cseh EP-képviselő kezdeményezésére az Európai Parlamentben plénumbéli vitát tartottak az Európa lelkiismerete és a totalitárius rendszerek tárgyában. 2009. április 2-án került sor az EP-ben az európai lelkiismeretről és totalitarizmusról szóló indítvány megszavazására, melynek társszerzői mások mellett Szájer József, Tőkés László és Schöpflin György voltak. A szöveget az EP négy képviselőcsoportja – az Európai Néppárt, Zöldek/Európai Szabad Szövetség, a Nemzetek Európájáért Unió csoportja és a Liberálisok – terjesztette elő, és az EP nagy többséggel hagyta jóvá a közösen jegyzett indítványt: a képviselők 553 szavazattal, 44 ellenszavazattal és 33 tartózkodással elfogadták.
Az idei konferenciát tegnap, 2010. február 24-én Jiří Liška, a cseh Szenátus alelnöke nyitotta meg.
Tőkés László erdélyi képviselőnk mai napon Vytautas Landsbergis litván EP-képviselővel közösen tartottak előadást. Tőkés László előadásának teljes szövegét mellékeljük, a konferenciáról szóló részletes tudósítással annak lezárultával még jelentkezünk.

Tőkés László
EP-képviselő
Sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!