ERDON Országos hírek

2010.02.04. 12:49

Jön a kötelező energetikai tanúsítvány

<p>Akár már idén márciustól érvénybe léphet az a kormányrendelet, amely szerint energetikai tanúsítványt kell beszerezni az ingatlanokhoz. Ez a lakásárak emelkedéséhez is vezethet.</p>

Arra számít a Turisztikai és Regionális Fejlesztési Minisztérium, hogy a kormány rövidesen elfogadja az említett tárca javaslatát, s így akár márciustól kötelezővé válhat az energetikai tanúsítványok beszerzése az ingatlanok esetében. A részletekről egyeztetést is tartottak az érintett hatóságok és szervezetek képviselői Bukarestben – a megbeszélésekről a szakminisztérium tájékoztatta lapunkat csütörtökön.

Mi is ez?

Az elképzelés szerint ez az energetikai tanúsítvány az adott épület energiagazdálkodására vonatkozó információkat tartalmazná, s minden egyes ingatlantranzakcióhoz is kellene. Azaz e nélkül az irat nélkül nem lehet majd eladni, de bérbe adni sem az ingatlanokat. A piacot is befolyásolja majd ez a döntés, ugyanis elemzők szerint 10%-kal verheti fel az árakat ennek a bevezetése. A tanúsítvány mellett érvelők azonban arra hivatkoznak, hogy annak révén a bérlő olyan információkat kaphatna, mind például, hogy mennyi az adott épület kapcsán felmerülő évi teljes energiafogyasztás, kWh/nm-ben kifejezve, ugyanakkor lebontva fűtés, melegvíz-előállítás és világítás költségeire, vagy éppen arról is tájékozódhatnak, hogy mennyire gazdaságos a lakás (a legjobb osztályt az A jelölné, a legrosszabbat a G). Emellett javaslatokat is tartalmazna az okmány arra nézve, hogy milyen módosításokat kellene eszközölni az energiatakarékosság céljából. A dokumentum tíz évig lenne érvényes, és erre külön engedéllyel bíró úgynevezett energetikai auditorok állítanák ki. Az engedélyezett auditorok listája már meg is található a Turisztikai és Regionális Fejlesztési Minisztérium honlapján, a www.mdrt.ro-n.

Egyébként létezik egy EU előírás is arra nézve, hogy hasonló intézkedést kell hozni. Ugyanakkor a bírálók arra hivatkoznak, hogy az Európai Közösség országain belül számos esetben csak a nagy területű és/vagy felújított lakások esetén kötelező az ilyen tanúsítvány, tehát nem minden egyes esetben, ahogyan azt Románia most megpróbálja bevezetni. S hogy mennyibe kerül majd egy-egy ilyen tanúsítvány? A pontos szabályozás ennek kapcsán még nem született meg, ráadásul komplex lesz az árképzés, de vannak olyan leendő felmérési szakemberek, akik szerint például 500 RON körüli összeget vihet el egy átlagos 3 szobás ingatlan bevizsgálása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!