ERDON Országos hírek

2010.02.23. 10:12

Hatszáz alkalmazottat bocsát el a Romtelecom

<p>Országos szinten hatszáz munkavállalótól válik meg május elsejétől a Romtelecom. Az egykori állami telefontársaság szóvivője, Cristina Popescu az országos gazdasági helyzettel és a piaci viszonyokkal indokolta a karcsúsítást.</p>

Ugyanakkor elmondta, az elbocsátottak végkielégítése kétszer akkora lesz, mint amekkorát a kollektív munkaszerződés előír. Egyes esetekben a végkielégítés eléri az 14 ezer eurót is. Románia telekomunikációs szempontból Európa egyik legversenyképesebb piaci környezete, ezt pedig a Romtelecom nehezen bírja tartani. Elsősorban a terep munkát végző alkalmazottak számát csökkentik. A részlegen maradt alkalmazottaknak meg kell feleljenek az orvosi előírásoknak, ugyanakkor érvényes jogosítvánnyal kell rendelkezzenek. A szakszervezet nem ért egyet a cégvezetőség elbocsátási döntésével. Doru Dancus, a telekommunikációs vállalat szakszervezetének alelnöke szerint az elbocsátás a szolgáltatás minőségi romlását fogja előidézni. Azt, hogy az egyes megyéket konkréten hogyan érinti majd a leépítés, egyelőre nem lehet tudni. A tavalyi év végén egyébként még közel tízezer alkalmazottja volt a vállalatnak. Nemrég a Romtelecom kolozsvári székhelye előtt mintegy 150 alkalmazott tüntetett az elbocsátások ellen, akik további tiltakozó megmozdulásokat helyeztek kilátásba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!