ERDON Országos hírek

2010.02.01. 15:48

Az ezelőtt tíz évvel történt nagybányai ökológiai katasztrófát nem szabad elfelednünk

<p><span lang="HU">Az ezelőtt tíz évvel történt <strong>nagybányai </strong>ökológiai katasztrófát nem szabad elfelednünk, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a továbbiakban ne történjen ilyen <strong>szennyezés</strong> – hangsúlyozta <strong>Borbély László</strong> környezetvédelmi és erdészeti miniszter február elsején, amikor találkozott a nagybányai eseményekre a minisztérium székhelye előtt megemlékező zöld civil szervezetek képviselőivel.</span></p>

Borbély László szerint azok, akik akkor hibáztak, és akik a mai napig nem fizettek az akkori hanyagságukért, részt kellett volna vegyenek az akkori ökológiai katasztrófára megemlékező eseményen, hiszen a nagybányai üzemnél történt gátszakadás okozta cián- és nehézfémszennyezés következtében több tonna hal pusztult el a Tiszán és mellékfolyóin.

A verespatakicián alapú aranybánya megnyitásával kapcsolatosan elmondta: a Roşia Montană Gold Corporation városrendészeti engedélyét a törvényszék semmisnek nyilvánította, és amíg a cég az újabb engedély kiváltásához szükséges dokumentumokat nem szerzi be, addig nem fog a verespataki bányanyitási terv továbblépni. A RMGC-nak olyan környezetvédelmi hatástanulmányt kell bemutatnia, amely által mindent kételyt el kell oszlatni, válaszolnia kell minden felmerülő kérdésre.

Az ország törvényeit mindenkinek szem előtt kell tartania, a RMGC-nek is teljesítenie kell a beruházás jogi feltételeit – hangsúlyozta Borbély László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!