ERDON Országos hírek

2010.02.18. 17:54

A zöldtárca azonnali tájékoztatást kért a nagybányai beruházás ügyében

<p>Azonnali tájékoztatást kért a <strong>nagybányai </strong>bányaberuházásról a<span><strong>magyarországi </strong></span>&#160;környezetvédelmi minisztérium. A tárca a csütörtöki közlemény szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy a<strong> határ</strong> közelébe ne települhessen<strong> Magyarország</strong> területét környezetvédelmi szempontból veszélyeztető <strong>beruházás</strong>.</p>

Levélben kért azonnali, hivatalos tájékoztatást Szabó Imre miniszter a román zöldtárca vezetőjétől a nagybányaiaranykitermelés tervezett újraindításáról és a fejlesztés engedélyezési eljárásáról. A közlemény szerint a tárca a sajtóból értesült arról, hogy a 2000-ben történt tiszai ciánszennyezést okozó gyár helyszínén egy vállalat környezetvédelmi engedély kibocsátását kéri a román hatóságoktól.

A magyarországi zöldtárca közölte: folyamatosan figyelemmel kísérik majd az eljárást, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a határ közelébe ne települhessen Magyarország területét környezetvédelmi szempontból veszélyeztető beruházás. Hozzáteszik: kiemelt figyelmet fordítanak minden olyan környező országbeli beruházásra, amely Magyarország területét hátrányosan érintheti. Magyarország bekapcsolódott a bánya létesítéséhez szükséges környezeti vizsgálatba, és jelezte a román társhatóságnak, hogy az Espooi Egyezménnyel összhangban részt kíván venni a tervezett beruházás környezeti hatásvizsgálati eljárásában is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!