ERDON Országos hírek

2010.01.14. 15:34

Pláza lehet a parlamentből

<p>Megerősítették többen is, hogy a világ második legnagyobb intézményi székhelyéül szolgáló épülete, a bukaresti Parlamentnek otthont adó monstrum bevásárlóközponttá alakulhat. <a href="http://blogosz.romblog.ro/" target="_blank">Pár ötletről blogban</a></p>

Dolgoznak már azon, hogyan lehetne kitenni jelenlegi székhelyéről, a Nép Házaként is ismert monstrumból a parlamentet. Az elképzelés szerint a törvényhozást egykamarássá zsugorítanák, s a Román Nemzeti Könyvtár jelenlegi székhelyére költöztetnék. A felszabaduló mostani épület, a Ceauşescuék által építtetett óriási ingatlan Európa legnagyobb plázája lenne a jövőben. Mint ismeretes, a Nép Házát úgy tartják számon, mint a Pentagon után a második legnagyobb középületet a világon, ugyanakkor a romániai kommunista diktatúra megalomániájának is jelképe, ráadásul ilyenformán Bukarest nagyon kevés látványosságai közül az egyik.

„Katasztrófa”

A készülő változtatásról Adrian Năstase PSD-s politikus számolt be blogján, azt állítva, hogy a kormányzó PD-L már meg is tette az első lépéseket a gyakorlatba ültetés felé. Nem is tagadja ezt a nagyobbik kormánypárt, amelynek nevében Silviu Prigoană jelezte: a jövő héten be is nyújtja azt a törvénytervezetet, amely a költözésről szólna. Megerősítette azt is, hogy több üzletember érdeklődött már a jelenlegi épület iránt, bevásárlóközponttá kívánva azt alakítani. Nyilatkozott Elena Udrea fejlesztési és idegenforgalmi miniszter is erről, aki maga sem zárta ki, hogy ilyen fejlemények jönnek. Hozzátette: „valóban hatalmas összegbe kerül a mostani székhely, de a változtatás egyelőre csak Prigoană úr javaslata”. Utóbbi szerint egyébként „valóságos katasztrófa a közpénzek elköltésének tekintetében a jelenlegi parlamenti székhely, hiszen egy ilyen példátlanul nagy épület elképesztő számlákat generál”.

Az alternatívaként felkínált könyvtárépület egyébként még építés alatt áll, és valójában sosem működött könyvtárként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!