ERDON Országos hírek

2010.01.31. 17:52

Kártérítést kellene fizessen az állam bizonyos közúti baleseteknél

<p>Tavaly több mint négyszáz 18 év alatti fiatal sérült meg, és több tízezerre tehető a gépjárművekben keletkezett sérülések száma. Ritkán gondolnak arra, hogy nem csak a gépjárművezetők hibája lehet ez.</p>

A romániai útviszonyok miatt pórul járt gépjárművezetők számára jelenthet megoldást az a tervezet, amely alapján kártérítést kellene, fizessen az állam abban az esetben, ha bizonyíthatóan a rossz közutak miatt következett be a baleset. A kártérítés a halálos közúti balesetekre és a gépjármű sérüléseire is vonatkozik. A szállításügyi minisztérium kell, az összes közutat ellenőrizze, és mindenki számára nyilvánossá tegye, hogy melyek a legveszélyesebb útszakaszok, s amennyiben ezek adminisztrátorai nem teszik meg a szükséges lépéseket, komoly büntetésre, és akár perre is számíthatnak.

Romániában általában azokat a baleseteket is a gépjárművezetők számlájára írják, amelyek okai a rossz minőségű útburkolatok, vagy a nem megfelelő dőlésszögek. Itt léphetnek közbe közúti közlekedésbiztonsági szakemberek, akik rámutatnak a hibákra. A kártérítés fizetését az Európai Unió sürgeti, és máris egy éves lemaradásban van Románia a terv kivitelezésében. Az elmúlt húsz évben hatvankétezer személy sérült meg közúti balesetekben, és 16-24 év közötti népesség körében a halálozás első számú oka is a közúti baleset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!