ERDON Országos hírek

2010.01.29. 07:48

Ellenzik a verespataki aranybánya megnyitását

<p><span lang="HU">A verespataki aranybánya megnyitása ügyében az<strong> RMDSZ</strong> egy évtizeden át következetes volt: mindvégig elleneztük a környezet egyensúlyának megbontására irányuló törekvéseket, és nem támogattuk a város elköltöztetését. </span></p>

Egyébként a cián alapú kitermelés betiltását célozó törvénytervezet egyik kezdeményezője RMDSZ-politikus, de ezt a tervezetet a román parlament nem szavazta meg – jelentette ki Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter.

A Roşia Montană Gold Corporation városrendészeti engedélyét a törvényszék semmisnek nyilvánította, és amíg a cég az újabb engedély kiváltásához szükséges dokumentumokat nem szerzi be, addig nem foga verespataki bányanyitási terv továbblépni. A RMGC-nak olyan környezetvédelmi hatástanulmányt kell bemutatnia, amely által mindent kételyt el kell oszlatni, válaszolnia kell minden felmerülő kérdésre.

Nemrég találkoztam a vállalat képviselőivel, ahol elmondtam, készen állok meghallgatni minden álláspontot – mind a cég, mind a kezdeményezést ellenző zöld szervezetek érveit –, de az ország törvényeit mindenkinek szem előtt kell tartania, a RMGC-nek is teljesítenie kell a beruházás jogi feltételeit – hangsúlyozta Borbély László.

A környezetvédelmi és erdészeti miniszter ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy a minisztérium keretében működő, a verespataki tervvel kapcsolatos bizottság létrehozására azért volt szükség, hogy hatékonyabbá váljon a munka a tárcán belül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!