ERDON Országos hírek

2008.12.29. 13:51

Szilveszterkor nem számít a pénz

<p>Gazdasági válság ide, vagy oda, a románok még mindig több, mint 45 millió eurót költenek szilveszteri mulatságra, de a drágán szórakozni vágyók száma csökkenőben van.</p>

Azok száma akik a különböző turisztikai ügynökségeken keresztül üdülőhelyeken akarnak szórakozni Szilveszterkor  23 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest, míg a külföldön szilveszterezőké 38 százalékkal csökkent, de még így is több, mint 45 millió eurót költ e két kategória a szilveszteri mulatságra. A Román Turisztikai Vállakozók Föderációjának a nyilvántartása szerint  104.000 személy tölti a Szilvesztert szervezett formában turisztikai cégen keresztül valamelyik romániai üdülőhelyen, s ezek 142.600.000 lejt (38,5 millió euró) fizettek be erre a célra, ami 7 százalékkel kevesebb a tavalyi összegnél. Külföldi sziveszterezésre 12.820 román állampolgár fizetett be, s erre 6,638 millió eurót szántak, ami 16 százalékkal kevesebb a tavaly befizetett összegnél. Idén a legkeresettebb üdülők a Prahova völgyiek voltak, ahol a helyek mintegy 98 százalékát már lefoglalták. A gazdasági krízis és az egyre növekvő árak ellenére a kereslet meghaladja a kínálatot.

A szilveszteri kinálatcsomagok hazai átlagára 2.000 új lej a hegyvidéki üdülőkben, ami 11 százalékkal magasabb a tavalyi átlagárnál. A nagy városokban mintegy 40 ezer turista szilveszterezik vendéglőkben és tölti az éjszkát szállodákban. Vidéki panziókban 25.000 személy foglalt helyet közzel 40 millió lejes költséggel. A szilveszteri szórakozás szervezett keretek között nagy átlagban 1.000-2.000 lejbe kerül fejenként, ami 10-30 százalékos növekedést jelent a tavalyi szilveszteri árakhoz képest. Kivételt képez a Duna Delta, ahol 20 százalékkal alacsonyabbak az árak a tavalyinál, de az itt szilveszterezeni szándékozók száma ennek ellenére 50 százalékkal csökkent az idén. A külföldön szilveszterezni szándékozók túlnyomó többsége Ausztriát, Görögországot, Bulgáriát, Törökországot, Egyiptomot,  Franciaországot és Tunéziát választotta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!