ERDON Országos hírek

2008.12.08. 17:54

A külföldi finanszírozású hitelek lejre történő átváltását sürgetik

<p>A külföldi hitelforrások drágulása és beszűkülése miatt a belföldi lejalapú hitelezés előretörését várja a Román Nemzeti Bank - szögezte le egy hétvégi gazdasági tanácskozáson Ion Dragulin, a Román Nemzeti Bank pénzügyi stabilitási részlegének igazgatója.</p>

A szakember által ismertetett adatok szerint a romániai cégek rövid távú külföldi adósságállománya jelenleg 5,4 milliárd euróra rúg, amiből az anya- és leányvállalatok közötti hitelállomány 3,6 milliárd eurót tesz ki.
"E rövidtávú hitelállomány legalább egy részének megújításában a hazai kereskedelmi bankoknak kellene részt vállalniuk" – mondta Ion Dragulin, aki szerint a felvett kölcsönök rövid időn belüli "hazaköltöztetése" várható.
A román jegybank adatai szerint a romániai cégek külföldi hitelfinanszírozása lejben 20,5 százalékra, míg valutában 26,8 százalékra rúg. A lakosság körében ugyanakkor a kereskedelmi bankoktól felvett hitelek 40,4 százaléka lejben, míg 52 százaléka valutában történt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!