ERDON Országos hírek

2008.11.25. 09:30

Toró Tibor a Kriterion Koszorú idei kitüntetettje

<p>A Kriterion Alapítvány kuratóriuma legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy híven az Alapítvány alapító elnökének, Domokos Gézának a szellemi hagyatékához, az idén Toró Tibor elméleti fizikusnak, nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanárnak adományozza a 2008. évi Kriterion Koszorút.</p>

Az alapítvány ezzel a díjjal Toró Tibornak a szakmai elismerés mellett mindenekelőtt azt a több évtizedes, kitartó közéleti munkásságát jutalmazza, amellyel hozzájárult a romániai magyar természettudományos ismeretek nemzetközi felzárkoztatásához, az erdélyi természettudományos és különösképpen a fizikai és matematikai gondolkodás értékeinek a megismertetéséhez, a humán- és természettudományos műveltséget egyaránt magába foglaló korszerű kulturális értékek érvényre juttatásához. Toró Tibor 1931-ben a Hargita megye Énlakán született, a Temesvári Tudományegyetem Matematika-Fizika karán 1953-ban szerzett egyetemi oklevelet. Ez évtől az egyetem matematika-fizika majd fizika karán tanársegéd, adjunktus, docens és nyugalmazásáig az elméleti fizika tanszék professzora. A Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Román Akadémia Tudománytörténeti és Tudományfilozófiai Országos Bizottságának a tagja, az Eötvös Loránd Fizikai Társaság tiszteleti tagja, részecskefizikusi és asztrofizikusi munkássága mellett elismert Bolyai kutató. Számos, magyar, román és angol nyelven kiadott szakkönyvén kívül a rangos tudományos ismeretterjesztő munkák egész sorát jelentette meg. A nemzetközi atomfizikai tanácskozások rendszeres meghívottja, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának a tagja, a Kárpát-medencei magyar pedagógusok továbbképzését szervező Bolyai Akadémia tiszteletbeli elnöke. A Kriterion Koszorút 2008. december 12.-én 17 órától a csíkszeredai Kriterion Házban adják át a kitüntetettnek, Toró Tibor munkásságát Lászlóffy Pál, a Romániai Magyar Pedadógusok Szövetségének az elnöke méltatja. Az alapítvány a Kriterion Koszorút 1995-ben alapította és az idén tizennegyedikszer nyújtja át. Az eddigi kitüntetettek : Jakó Zsigmond professzor, történettudós, Tompa Gábor rendező, KAM - Regionális és Antropológiai Kutatóközpont, László Ferenc muzikológus, Faragó József néprajzkutató, Gaál András, Márton Árpád képzőművészek és Zöld Lajos újságíró a szárhegyi alkotóközpont létrehozásáért, Imreh István történész, nyugalmazott egyetemi tanár, Péntek János nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár, Szilágyi Zsolt énekes, kórusvezető, iskolaigazgató, Marosi Ildikó irodalomtörténész, Egyed Ákos történész, egyetemi tanár, Jakobovits Miklós képzőművész, az erdélyi magyar képzőművészeket tömörítő Barabás Miklós Céh elnöke, Dávid Gyula irodalomtörténész, szerkesztő.

(A Kriterion Alapítvány kuratóriuma)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!