ERDON Országos hírek

2008.11.13. 12:24

Romániát elárasztják a külföldi használt autók - a kormány eltörölné az új autók regisztrációs adóját?

<p>A külföldről Romániába vitt használt gépkocsik aránya 105 százalékkal emelkedett az utóbbi tíz hónap alatt tavalyhoz képest. Ezzel párhuzamosan 20-30 százalékkal esett vissza az új autók értékesítése.</p>

A Román Gépjárműhivatal adatai szerint csak októberben 27 800, tíz évnél idősebb gépkocsit helyeztek forgalomba, ami az első félév mennyiségének megduplázását jelenti. Míg január és június között alig több mint 14 ezer tíz évnél idősebb autó került a román közutakra, július és október között ez a szám csaknem 74 ezerre emelkedett.

A romániai utakon futó használt járművek aránya azt követően ugrott meg rendkívüli mértékben, hogy július elsejével kezdődően erre a kategóriára a regisztrációs adó összege jelentős mértékben visszaesett. A használtautó importot a román gépkocsigyártás is megsínylette, pár napja ugyanis több mint két hétre bezárták a Reanult tulajdonában levő Dacia vállalat kapuit. A gyár vezetősége a gazdasági válság mellett a használtautó behozatal megugrását is a kényszerszünet egyik fő okának nevezte.

Az aggasztó jelenség miatt a kormány szerdán bejelentette: új autók esetében a regisztrációs adó megszüntetését is fontolóra veszi a kabinet. Ez a Dacián is segítene, hiszen a cég októberben 30 százalékkal kevesebb autót tudott csak eladni.

Forrás: Független Hírügynökség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!