ERDON Országos hírek

2008.11.05. 13:20

A hazatérők növelik a munkanélküliséget

<p>A külföldön dolgozó román vendégmunkások tömeges hazatérése súlyos gondokat okozhat Romániának, vélik hazai szakértők.</p>

Hazai kormányzati szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Románia súlyos problémák elé néz a növekvő munkanélküliség miatt. Nemcsak a nagy elbocsátási hullámok, de a gazdasági világválság miatt az országba visszatérő emigránsok is a munkanélküliek számát fogják növelni. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a nagyvállalkozókat kétszeresen fenyegeti a válság, hiszen megnőtt a nyersanyagok ára, viszont a piaci kereslet csökkent. Az elbocsátások nyomán munka nélkül maradt embereket állami segélyekből tartják majd el egy ideig, így kevesebb pénz jut vállalkozástámogatásra. Az országba visszatérő emigránsok kapcsán a szakértő elmondta: „Sokan családostól jönnek vissza, de nem lesz hol lakjanak, mert annak idején eladták házaikat. Problémát jelent majd az egészségügyi biztosítás kérdése is. Senki sem fog egy halom pénzzel a zsebében visszatérni, és vállalkozásba kezdeni” - mondta egy kormányzati szakértő, aki hozzátette, hogy a válság kirobbanása előtt csak a külföldön dolgozó románok négy százaléka tért vissza az országba és kezdett itthon vállalkozásba.

Felkészülni a bajra

Ugyanaz a kormányzati szakértő kifejtette, hogy az országban egyelőre öt területen csökkentették a termelési tevékenységet vagy történtek elbocsátások; ezek az autóipar, a fegyvergyártás, a könnyűipar, az építőipar és a kohászat. Egy másik szakértő elmondta, hogy a cégek szerződések alapján dolgoznak, és amíg ezek érvényben vannak, addig nincs gond, de jó lenne tudni, mikor járnak le a szerződések, mert akkor az Országos Előrejelzési Bizottság nagy pontossággal tudná azt, hogy mikor jelennek meg a problémák és már megoldási javaslatokat is ki tudna dolgozni. A hazatérők szociális gondjainak enyhítésére az illetékes minisztériumok, a nagykövetségek és konzulátusok sürgősen közös protokollumot kellene kidolgozzanak. „Nagyjából tudható, hogy az ország mely részeiből vándoroltak ki a legtöbben. Azon övezetek polgármestereinek tudniuk kell hányan mentek el és nekik kell ellenőrizniük azt, hogy lesz-e hol lakniuk, ha visszajönnek, és gyermekeiket lesz-e hova iskolába járatniuk” - elemezte a helyzetet a kormányzati szakértő.

Elterelő sztrájkok

A kis- és középvállalkozások létét a nagyon magas kamatok fenyegetik, de mivel a kisvállalkozók nem dolgoznak túl nagy hitelekkel, ezért a szakértő úgy gondolja, hogy nem őket, hanem főként a nagyvállalkozókat fogja súlytani a válság.

Călin Popescu Tăriceanu kormányfő is figyelmeztetett már arra, hogy 2009-ben a munkanélküliségi ráta nagymértékben függ majd attól, hogy hány román fog visszatérni az országba a gazdasági válság által súlyosan érintett országokból, mint például Spanyolországból. Az tény, hogy a jövő évi költségvetéstervezet 3,9 százalékos munkanélküliségi rátával számol. Az utóbbi időben a különböző elbocsátásokról szóló hírek megerősítették a szakértőknek a foglalkoztatásra vonatkozó aggodalmait, ráadásul a választási kampány késleltetheti a szükséges intézkedések meghozatalát. Mindemellett a különböző sztrájkok elterelik a figyelmet a valóban égető problémáról, melyek hónapokon belül súlyos problémákat okozhatnak az országnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!