ERDON Országos hírek

2008.11.04. 07:30

A Dacia újabb két napra leállítja a termelést

<p>A romániai Automobile Dacia gépkocsigyár további két napra - november 20-ra és 21-re - részlegesen szünetelteti termelését, kiegészítve az október 30-án és 31-én már bevezetett, illetve a november 13-ára és 14-re tervezett "kényszerpihenőt" - jelentette be a cég.</p>

A francia Renault tulajdonában lévő vállalat hétfőn kiadott közleményében bejelentette, hogy Mioveni-i üzemében "ideiglenesen, részlegesen és korlátozottan" megszakítja a termelést november 20-án és 21-én. Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy a gyártási programot az "autópiaci fejleményekhez" igazítsák. A leállás azonban nem minden üzemrészt érint, így például zavartalanul folyik majd a termelés a cserealkatrész-gyártó és a kész gépkocsik leszállítását lebonyolító gyáregységben. Az említett két napon az alkalmazottakat is kényszerszabadságra küldik (akárcsak a két korábbi alkalommal), az üzemi szintű kollektív szerződés értelmében pedig azokra a napokra megkapják bruttó fizetésük 85 százalékát, akárcsak az étkezési jegyeket.

A Mioveni-i üzem bejelentette, hogy az év első tíz hónapjában 224 043 gépkocsit gyártott, túllépve a tavalyi év egészében előállított mennyiséget, ami 222 914 volt. A kereslet csökkenése miatt azonban a vállalat 50 ezer darabbal eleve megkurtította az idénre tervezett mennyiséget, ami eredetileg 350 ezer autót jelentett volna. Mivel a gyár futószalagjáról naponta 1360 gépkocsi gördül le, a mostani hatnapos kényszerszünet további 8160-nal kevesebb autót jelent. Az üzemben márciusban és áprilisban az alkalmazottak sztrájkja miatt három hétig ugyancsak szünetelt a termelés. A cég akkor nem adott számot arról, hogy hány autó "világra jötte" maradt el, csak annyit közölt, hogy a munkabeszüntetés miatt 13 millió eurós kár érte a vállalatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!