ERDON Országos hírek

2008.10.11. 19:09

Veszélyekre figyelmeztetett Tariceanu Váradon

<p>Nagyvárad - A PSD esetleges hatalomra kerülésének veszélyét, s a hamis ígérgetések csapdáit is vázolta ma Nagyváradon Calin Popescu Tariceanu kormányfő, a PNL elnöke. A politikus több miniszterrel együtt a PNL honatyajelöltjeinek ünnepélyes versenybe szállásán vett részt a bihari megyeszékhelyen.</p>

Jelenleg Románia gazdasága fejlődik a leggyorsabban Európában, ám ez veszélybe kerülhet – fejtette ki szombat délután Nagyváradon Calin Popescu Tariceanu. A bihari megyeszékhelyet választotta ugyanis a PNL annak a nagyszabású ünnepségnek a helyszínéül, amelyen a párt Erdély és a Partium 16 megyéjében indítandó honatyajelöltjeit mutatták be. A rendezvényre a bihari megyeszékhelyre érkezett Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök, a PNL vezetője, valamint párttársa, Bogdan Olteanu képivselőházi elnök. A váradi Antonio Alexe sportcsarnokban tartott liberális rendezvényen ugyanakkor feltűnt Ludovic Orban szállításügymi miniszter is, akárcsak Adian Cioroianu volt külügyminiszter, vagy épp Teodor Atanasiu, aki védelmi miniszter volt, s jelenleg az Állami Aktívumok Értékesítési Ügynökségének (AVAS) vezetője.

Egyebek mellett a Bihar, Szatmár, Szilágy, Kolozs, Máramaros, Szeben, Brassó, Hargita, Kovászna megyei PNL-s jelölteket is bemutatták a rendezvényen. A sportcsarnokot már jóval a kezdés előtt zsúfolásig megöltötték a liberálisok különböző megyékből érkezett küldöttségei, az emelvényen pedig elfoglalták helyeiket a honatyajelöltek. Tariceanu miniszterelnök jókora késéssel – a meghirdetett 13:30-as kezdéshez képest majdnem másfél órával később – érkezett meg. A kormányfői gépkocsioszlop minden különösebb felhajtást mellőzve, csak a minimálisan kötelező rendőri és kormányőrségi biztosítás mellett gördült be Nagyváradra, a sportcsarnok előtt néhány érdeklődő polgár várta Tariceanut, de a csarnokban már türelmetlenül várakozó nagy tömegben is voltak olanok, akik puszta érdeklődésből jöttek el, nem pedig „pártfeladatot” teljesítettek jelenlétükkel.

Kifejezetten show jellegű rendezvény lett a liberális ünnepségből: fényjátékok, óriáskivetítők, zeneszó szinesítette az eseményt. Tariceanu késése miatt Bogdan Olteanu, a Képivselőház elnöke tőle szokatlan szerepkört vállava igyekezett elszórakoztatni a közönséget, megyénként szólítva a jelenlévőket, s üdvrivalgást kérve mindegyik delegációnak.

Tariceanu a fesztív bevonulása utáni beszédében elmondta: „Románia jelenleg bajnok Európában, ami a gazdaság fejlődését illeti. De ez a jó pozíció könnyen elveszhet, ha nem vigyázunk. Romániában ugyanis ezekben a hetekben ígérgetési verseny zajlik, amely ígéretek teljesítésének azonban nincs meg a forrása. Mi azonban nem ígérgetünk, eddig sem tettük. Vállalásaink voltak, amelyeknek egy részét sikerült is teljesítenünk az elmúlt négy év során. Hozzájárultunk a gazdaság fejlődésének beindításához, 60%-kal emeltük a közalkalmazottak bérét, ezen belül négy év alatt 93%-kal emelkedett például a tanügyi alkalmazottaké. A kormányra kerülésünkkor mért értékhez képest megdupláztuk a nyugdíjakat. Ilyesmik a mi névjegyeink.”

Hozzátette: veszélyes az, amit az ellenzéki PSD művel, e párt a fő felelős ugyanis a felelőtlen ígérgetésekért, a fedezet nélküli pénzosztogatásokért, amelyeket úgysem lehet majd végigvinni. „Amíg a jobboldal marad hatalmon, addig a polgárok jólétének ügye alapvető lesz. Itt van azonban a veszély, amit a PSD képvisel. Ez azzal fenyeget, hogy Románia lendülete elvész, s visszasüllyedhetünk oda, ahol a 90-es években voltunk, ismét válság jöhet, az infláció elszabadulhat, a vásárlőerő megsemmisülhet”. – fogalmazott a PNL elnöke. Hozzátette: Románia további komoly munkával felküzdheti magát az EU többi államának a szintjére, “ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a PSD semmiképp ne tudjon hatalomra kerülni”.

A miniszterelnök dícsérő szavakkal illette Ilie Bolojan nagyváradi polgármestert is, aki előzőleg kormányzati tisztségviselőként együtt dolgozott Bukarestben Tariceanuval és csapatával. A kormányfő elmondta: “Amikor kormányfőtitkárra volt szükségünk, Bihar megyéhez fordultunk. Így találtuk meg és hívtuk el Bukarestbe Ilie Bolojant, aki következetes, pontos és becsületes munkájáról híresült el. Ennek is köszönhető, hogy Nagyvárad később első körben megválasztotta polgármesterének”. Tariceanu hozzátette: szerinte Radu Tirle is annak köszönheti, hogy a Bihar Megyei Tanács elnökévé választották, hogy Bolojan húzónévként segített neki is, mivel együtt alkották a PNL jelöltcsapatát a helyhatósági választáson. Nagyváradi beszéde zárásaképpen Calin PopescuTariceanu a PNL jelöltjeit és szavazóit is arra kérte, küzdjenek a kampányban, “és tudatosítsák magukban, hogy Románia csakis jobbos kormányzattal maradhat sikeres, s a PNL-ben van annyi erő, hogy ezt a voksolást megnyerje”.

Harcra szólít Bolojan

A liberális rendezvényen felszólalt Ilie Bolojan is. Szerinte a liberális kormányzat volt az első, amelyik “megtörte a perverz, korrupt, bürokraták uralmát, és a polgárt igyekszik a középpontba állítani”.

Bolojan helyi vonatkozásokról is szólt, bírálva a PD-L-t. Elmondta: “Mi itt a PD-L bandájával küzdünk. A helyhatósági választásokon taccsra tettük őket, de most megint magukhoz tértek és állandóan keresztbe akarnak tenni a fejlődést szolgáló intézkedéseknek. Nem értették meg, hogy számukra vége a játéknak, kikerültek belőle a szavazók döntése alapján.” Bolojan a PD-L Bihar megyei vezetőit konkrétan is bírálta, ingatlanügyleteik miatt. Petru Filipre és Mircea Mateira célozva azt mondta: “Ők nem is hasonlíthatóak össze a mi jelöltjainkkel. Egyiküknek még ahhoz sem volt mersze, hogy saját településén, azaz a nagyváradi válaszókerületben induljon. Ehelyett eliszkolt és kisebb községek alkotta körzetben jelölteti most magát. A másik ellenjelöltünk meg épp most szerzett meg egy lakrészt a város központjában, mindössze 10 ezer euróért. Nos, iylen emberektől mi nem tűrünk kioktatást és erkölcsi leckéket.”

Bolojan végül arra szólította fel a PNL jelöltjeit: “Harcoljatok. Ha igazán a központosítás lebontását akarjátok, harcoljatok keményen. Különben évekig a pálya szélére kényszerítve nézhetitek csak, mit tesznek mások. ”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!