ERDON Országos hírek

2008.10.14. 09:53

Tovább tart a gyógyszerkrízis

<p>Elégedetlenek a szombati tárgyalás eredményeivel a gyógyszerimportőrök és forgalmazók, s pert indítanak Eugen Nicolaescu egészségügyminiszter ellen. Utóbbi ellenőrzésekkel fenyegetőzik.</p>

Nem tartják realistának a miniszter javaslatait, mivel csak bizonyos importgyógyszerek esetén engedélyezett részleges ármódosítást, áll a Gyógyszerimportőrök és Forgalmazók Romániai Egyesületének közleményében. „Oda fogunk jutni, hogy egyes gyógyszerek eltűnnek majd a gyógyszertárak polcairól, mivel egyetlen forgalmazó sem akar veszteségesen dolgozni” - nyilatkozta Viorel Vasile, a szervezet elnöke, aki szerint a miniszter egyrészt populista intézkedéseket hozott, eltörölve a kedvezményes gyógyszerekre megállapított kereteket, másrészt másfél éve nem teljesíti feladatát, azaz nem igazítja a gyógyszerárakat a valutaárfolyam módosulásához.

Veszteségek

Az elmúlt hét végén zajló találkozón a gyógyszerforgamazókkal az egészségügyminiszter azt javasolta, hogy annak a 200 készíménynek az ára módosuljon csupán a valutaárfolyammal összhangban, amely az orságos egészségügyi programban szerepel, tette hozzá a szervezet vezetője, miközben összesen 4000 készítmény létezik. Állítólag mostanáig több tízmillió eurós veszteségeket könyveltek el, amiért nem az euró reális árfolyamát vették figyelembe a gyógyszerárak kiszámításánál. Az egészségügyminiszter viszont elégedettnek bizonyult a szombati megbeszélések eredményével. Mint mondta, hamarosan egy új metodológia szerint számítják majd ki a gyógyszerárakat.

Új képlet kell

„Két síkon zajlottak a megbeszélések. Egyrészt figyelmeztettem a forgalmazókat, hogy megszegik a törvényt azzal, hogy leállítják a gyógyszerellátást. Másrészt megegyeztünk abban, hogy egy új képletet találunk a gyógyszerárak kiszámításához. Ezáltal az induló ár alacsonyabb lesz és a forgalmazók nagyobb árrést számíthatnak a gyógyszerekre” - tette hozzá a miniszter. Egyúttal azt is kérte a forgalmazóktól: keddig küldjék el az EU országaiban érvényes legalacsonyabb gyógyszerárakat, hogy azokat vegyé alapul az új árak kiszámításánál. Nicolaescu olyan pénzértéket szeretne megállapítani, melyek a legkisebb európai ár és az átlagos európai ár között helyezkednek el.  A miniszter ellenőrzéseket helyezett kilátásba, továbbá azt, hogy ha a forgalmazók nem teljesítik kötelességüket, azaz továbbra sem látják el a patikákat, visszavonja engedélyüket.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!