ERDON Országos hírek

2008.10.28. 11:44

Jól gondold meg, Románia

<p>A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt javasolja Romániának, hogy elemezze újra a tanárok ötven százalékos fizetésemeléséről szóló döntést, ugyanis a nemzetközi pénzintézmény szerint az ebből a döntésből fakadó, a költségvetésre nehezedő nyomás és a pénzügyi világválság együttesen veszélyezteti a román makrogazdasági stabilitást és a román gazdaság versenyképességét.</p>

“A fejlődő országok hatóságai erős jelzést kell küldjenek a piacokra, olyan adó- és bérpolitikával, melyeket realista módon szabjanak meg a rendkívül nehéz nemzetközi gazdasági viszonyokhoz igazítva” – áll abban a közleményben, melyet az IMF a Mediafax hírügynökséget továbbított. A valutaalap becslése szerint a tanárok bérének 50 százalékos emelésének az idén már nem lesz hatása a költségvetésre, de 2009-ben a Bruttó Nemzeti Össztermék (GDP) több mint 0,75 százalékát teszi majd ki. Ha pedig ezt a döntést kiterjesztik a teljes állami szektorra, akkor az a GDP 4 százalékát teszi majd ki. Egy effajta forgatókönyv negatív üzenet lenne a pénzpiacok felé.

Ráadásul mivel az átlagbér az állami szektorban magasabb mint a magánszférában, egy ekkora mérvű emelés a nem állami szektorban dolgozókat is arra késztetné, hogy hasonló fizetésemelési igényekkel álljanak elő, ami hatalmas inflációt idézne elő Romániában – elemzi a helyzetet az IMF. A Standard & Poor’s hitelminősítő ügynökség BB+ negatív perspektívájú minősítést adott Romániának, miután Traian Basescu államfő aláírta a tanárok fizetésének 50 százalékos emeléséről szóló törvényt.

 

Kapcsolódó cikk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!