ERDON Országos hírek

2008.10.03. 13:22

Haller éhségsztrájkjáról

<p>Miután a kormány a 93-ban történt hadrévi, kászonaltízi és kászonújfalusi romapogrom és etnikai háborgások áldozatainak, illetve egy beilleszkedési programnak az Emberjogi Bíróság által megítélt összeget ígérete ellenére sem utalta át, <B>Haller István</B>, a Diszkrimináció-ellenes Tanács tagja újból éhségsztrájkkal tiltakozik.</p>

Haller ugyanakkor megígérte, felhagy a tiltakozási akciójával, ha a román kormány kiutalja a hadrévi projekt finanszírozására szolgáló alapokat, amelyek felhasználási határidejét egy határozattal jövő év közepéig szabja meg. Abban az esetben is eláll az éhségsztrájktól, ha a kormány hadrévi projekt összegének négyszeresét utalja ki a kászonaltízi és kászonújfalusi projekteknek. Haller elmondta, ha az Európai Tanács miniszteri bizottsága szankcionálja Romániát, amiért a CEDO döntését nem tartotta be, úgy szintén eláll a tiltakozástól. Az államtitkár közölte, az egészsége érdekében a tiltakozás időtartama alatt naponta elfogyaszt egy fél liter tejterméket, és egy multivitaminos tablettát is bevesz.

„Nemcsak ezeknek az eseteknek a megoldása érdekében döntöttem újból az éhségsztrájk mellett, hanem azoknak a román állampolgároknak az érdekében is, akiknek szükségük van az Európai Emberjogi Egyezmény (CEDO) nyújtotta védelemre." Haller hozzátette, véleménye szerint amennyiben az Európai Bizottság szemet huny afelett, hogy Románia kormánya nem tartja tiszteletben a CEDO határozatát, jogaink védelme nem biztosított. „Látván, hogy Románia 93-tól hatalmon levő kormányai ismételten hazudtak mint a hadrévi romáknak, mint pedig a román és a nemzetközi közvéleménynek, úgy döntöttem, újból tiltakozom annak érdekében, hogy az Európai Emberjogi Bíróság döntését érvénybe léptessék” - nyilatkozta Haller. A pénzt a pogrom áldozatai házainak felépítésére, új munkahelyek létesítésére költenék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!