ERDON Országos hírek

2008.10.29. 08:23

Egyelőre nem fojt meg a szemetével Európa...

<p>Szerkesztőségünk vendége volt nagyváradi hivatalos útja alkalmával Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. A politikus helyi és országos ügyről is nyilatkozott.</p>

— Egyre intenzívebben foglalkoztat sokakat az, hogy mennyire lesz Románia is Nyugat-Európa szemétlerakója, vagy mennyire az esetleg már most is. Egyes információk szerint ide is érkeznek legális és illegális szemétszállítmányok.

— Nos, az aggodalom jogos, viszont a hírszerző szervek és a szakhatóságaink adatai is azt mutatják, hogy lényegében nincs illegális szemétbehozatal. Ennek fizikai oka, hogy a hulladékot egy határon is át kellene hozni, míg ha schengeni államba csempészik, oda könnyebb bevinni.

— Pénz igen gyakran beszél azonban, azaz megvesztegetés révén talán mégis érkezhet ide is Európa hulladékából, ahogy például Magyarországra is.

— Amikor minket hivatalosan keresnek meg, hogy biztosítsunk szemétlerakási lehetőséget, ezt minden egyes esetben vissza szoktuk utasítani. Ami pedig az illegális szemétlerakást illeti, elmondhatom, ha lenne ilyen, arról tudnánk. Ugyanis ha mi, vagy a szakhatóságok nem is tudnának esetleg figyelni erre, az tény, hogy a hírszerző hatóságok is intenzíven figyelik az ilyesmit és ellenőrzés alatt tartják.

— A nyugati hulladék lerakásában érdekeltek egyre keletebbre költöznek, már Magyarországon is forró a talaj a lábuk alatt. Ezért periférikusabb EU-tagállamokat keresnek…

— Hát az tény, hogy nagyon sokan örülnének, ha Romániában rakhatnák le a hulladékot. Mi több, itt is jókedvvel fogadnák sokan a szemetet, főleg mivel tonnánként 12 eurót kaphatnak érte. Viszont azt mondhatom, hogy ennekaz ellenőrzés alatt tartása elég szigorú jelenleg.

— És mi a helyzet a legális hulladékbefogadással?

— Mint érintőlegesen jeleztem, az ilyen megkereséseket is visszautasítjuk, de csak akkor, ha háztartási hulladékról van szó. Van azonban olyan hulladék, amit az ipar hasznosít, ilyen például a használt gumiabroncsok tömkelege. Ezt például a cementipar használja, s a vonatkozó kéréseket jóvá is hagyjuk. Hasonló még például a rézhulladék is.

— Az ország milyen térségeibe érkeznek ezek a szállítmányok?

— Csakis ipari egységek kapják őket. Ezek legális szállítmányok. Az illegális pedig gyakorlatilag tehát nem létezik.

Állatkert-projekt

— Országszerte téma egyes állatkertek bezárása, mások modernizálása. Ez egyrészt uniós nyomásgyakorlásra történik, másrészt jó üzlet is helyileg. Milyen fejlemények vannak a nagyváradi állatkert felújítása kapcsán?

— Végre sikerült aláírni a szerződést az önkormányzattal. Ez az ügy nemcsak helyi, de minisztériumi probléma is volt, költségvetési keretekből is finanszírozást kellett találni, amik késlekedést okoztak. Ez megoldott, s most már bármikor lehet lehívni összegeket. Az önkormányzat terve hogy bővítse a telephelyet, ismereteim szerint még vannak kisebb gondok a telep kiszélesítésével. Ami fontos, hogy van szerződés és finanszírozás is.

— Mikorra várható a projekt teljes befejezése, mikortól lehet korszerűsített állatkertje Váradnak?

— Remélem, hogy pontos információim vannak, ezek szerint ugyanis két éven belül befejeződik a korszerűsítés. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a korszerűsítés során is látogatható lesz az állatkert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!