ERDON Országos hírek

2008.10.02. 14:22

Az olasz Alenia Aeronautica érdeklődik a román Avioane Craiova iránt

<p>Az olasz Alenia Aeronautica érdeklődik a román Avioane Craiova repülőgépgyár átvétele iránt, de megvárja az AVAS állami vagyonkezelő ügynökség újabb privatizációs tenderkiírását - írja a Bursa pénzügyi napilap.</p>

A héten kudarcba fulladtak a tárgyalások az AVAS és a cseh Aero Vodochody között az Avioane Craiova eladásáról, mivel az AVAS szerint a cseh vállalat által kért feltételek ellentétesek a szabadpiaci szabályokkal és egy demokratikus ország működési elveivel, ezért elfogadhatatlanok. Az újabb privatizációs kiírásra várhatóan október 20-án kerül sor.

Az Alenia Aeronautica a Bursa lappal tudatta, hogy indult az Avioane Craiova megszerzéséért, amennyiben az AVAS pályázati kiírása megfelel az elképzeléseinek. Az AVAS értesülések szerint minden szükséges lépést megtesz a pályázat mihamarabbi megismétlése érdekében. Ugyanakkor az ügynökség vezetősége a sajtó értésére adta, hogy a pályázati kiírás feltételei közel azonosak lesznek az előzővel.

Az AVAS eddig két alkalommal bocsátotta pályázatra az Avioane vállalatot. Az első kiírásra egyetlen pályázat érkezett egy román vállalatok által alkotott konzorciumtól. A második aukció anyagát 15 román és külföldi vállalat vásárolta meg. A pályázat benyujtásának határideje 2008 április 17 volt. A pályázók között szerepelt a svéd Saab, a cseh Aero Vodochody, az olasz Alenia Aeronautica, a belga Sabca és Somaca-Gosselies vállalatok, valamint a luxemburgi International Railways Systems.

Az Avioane Craiova a 2007-es évet 7,06 millió lej (kétmillió euró) veszteséggel zárta, az előző évinek a hatszorosával, miközben árbevétele 7,5 százalékkal 24,24 millió lejre (6,87 millió euró) csökkent. Az Avioane Craiova 1972-ben alakult meg repülőgép gyártásra az egykori Jugoszláviával folytatott együttműködés keretében. Az üzem az IAR-93-as harctéri támogató csatagépet gyártotta, amelyből 200 példány állt a román hadsereg szolgálatába. RomániaNATO csatlakozását követően a repülőgépet kivonták a hadrendből. Az üzem jelenleg az IAR-99-es Soim (sólyom) oktatógépet gyártja, valamint utasszállító gépekhez szerel össze szerkezeti egységeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!