ERDON Országos hírek

2008.09.25. 14:18

Voksolás: maradhat a dátum!

<p>Elutasította a bukaresti bíróság a PRM azon beadványát, amellyel elérhette volna a november 30-ra kiírt választás elhalasztását, illetve az új rendszer bevezetésének leállítását.</p>

Nem zárult le az ügy, de most úgy áll, hogy a kormány által kiírt időben, azaz november 30-án megtartják a parlamenti választást. Mégpedig várhatóan az új, egyéni választókerületes rendszer szerint, megszüntetve az eddigi pártlistás rendszert. Beszámoltunk róla, hogy a PRM bírósághoz fordult, a vonatkozó kormányhatározat megsemmisítését kérve, és kedvező bírói döntés esetén elérhette volna a számára kedvezőtlen új választási rendszer helyett a régi alkalmazását, illetőleg akár a voksolás elhalasztását is. Végül azonban nem ért célt: ma ítéletet hirdetett az ügyben a bukaresti bíróság, tudatva, hogy elutasította a PRM keresetét, azaz érvényben marad a kormányhatározat. Ennek nyomán a legtöbb elemző úgy vélekedett, hogy nagyobb az esélye most már a választások eredeti időben és egyéni választókerületes rendszer szerinti megtartásának – viszont a PRM tudatta, hogy fellebbez a bírósági döntés ellen.

Mint ismeretes, a parlamenti pártok az utóbbi hetekben egymást vádolták azzal, hogy megpróbálnak szabadulni a már elfogadott új választási rendszertől, és a régi visszahozatalát akarják elérni, a PRM bírósági obstrukciója mögött pedig egymást sejtették a vezető tömörülések. A PNL, a PSD és a PD-L továbbra is kölcsönösen vádaskodik ennek kapcsán.

 

Kapcsolódó cikk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!