ERDON Országos hírek

2008.05.21. 14:31

„Szellősebb” lesz a tanterv

<p>A következő tanévtől kevesebbet tanulnak az általános iskolások. A tanügyminisztérium eddig 30%-al csökkentette a tananyag mennyiségét.</p>

A tananyag átszervezése, „szellősítése” a cél, mondta Zvetlana Peroteasa tanügyi államtitkár, aki kiemelte: 70%-os csökkentést kért, s a 40%-osnak örült volna. Mindeddig azonban csak 30%-al lehet csökkenteni a tananyagot. A cél, hogy 2012-ig elérik az áhított 70%-ot. Az átszervezés 2007 október 15-én kezdődött, és összesen 1259 pedagógus vett részt benne. Az államtitkár azt is hozzáfűzte: az átszervezést elsősorban az indokolta, hogy a tantervet az európai tantervekhez közelítsék. Ezután a hangsúlyt a minőségre és nem a mennyiségre helyezik.

Változások

A változások következtében a román nyelv tantárgy esetében kivették a monológot és a szókinccsel kapcsolatos néhány fogalmat. Az idegen nyelvek esetében nagyobb hangsúlyt helyeznek a beszélt nyelvre, mint a nyelvtani ismeretekre. Az iskolások ezután nem IV., hanem V. osztálytól tanulnak mértant, a négyszögeket pedig nem VI., hanem VII. osztályban tanulják. Történelemből is több nehéz fogalmat kivettek, földrajzból pedig a fizikai földrajz több elemét, a domborzat alakulását, a föld formáját, a folyamok elemzését, illetve a Közel- és Közép-Kelet tanulmányozását is mellőzhetőnek ítélték.

Újdonság

Abszolut újdonságnak számít a vallás tanterv, melyet teljesen átdolgoztak az I. osztálytól a XII.-ig. Ugyancsak változások történtek az erkölcsi nevelés és a testnevelés tantervekben is. Mindezekkel együtt azonban a régi tankönyvek egyelőre maradnak. A tanároknak rendelkezésére áll majd az új tanterv, amely alapján kiválaszthatják, mi az, amit meg kell tanítaniuk, és mely leckéket lehet kihagyni. A tanárok elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a számos felújított szaktermet valóban kihasználhassák a diákok. A tanterv átdolgozása során az iskolaorvosok, pszichológusok véleményét is meghallgatták, akik kiemelték: a diákok egészségére negatívan hathat a hosszan tartó szellemi megerőltetés. Nyáron a középiskolai tanterv átdolgozását is elkezdik, s idővel akár az óraszámok csökkentése is megvalósítható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!