ERDON Országos hírek

2008.05.02. 11:11

A Tanügyminisztérium meghatározta a vizsgadíjat

<p>A Statisztikai Hivatallal való tanácskozás után a Tanügyminisztérium meghatározta az idei érettségi, szakiskolai és posztliceális abszolválóvizsgákért fizetendő díjat.</p>

A 2007-2008-as tanévben érettségizőknek, vagy szakiskolát végzetteknek abban az esetben kell vizsgadíjat fizetniük, ha működési engedéllyel rendelkező, akkreditált magániskolában tanultak, vagy állami tanintézetben végeztek az előző években és legalább kétszer próbáltak már záróvizsgát tenni. A fentebbi kategória részére 205 lejben határozták meg a vizsgadíjat, de a teljes összeget csak akkor kell kifizetni, ha minden előírt tantárgyból vizsgázniuk kell. Ha nem kell mindenből vizsgázniuk, akkor az illetéket diferenciáltan határozzák meg a vizsgatantárgyak számának és egyébb költségek fügvényében.

Ha posztliceális magántanintézet végzettjéről van szó a vizsgadíj 134 lej. Az állami posztliceális iskolák végzettjeinek a vizsgadíját a megyei tanfelügyelőségek határozzák meg a felmerülő vizsgaköltségek fügvényében.

A műszaki és művészeti, vagy pedagógiai liceumok végzőseinek a vizsgadíját, ha akkreditált magániskolában tanultak, vagy állami iskolában tanultak ugyan, de már túl vannak legalább két sikertelen vizsgán és szakmai hozzáértésüket igazoló bizonyítványra van szükségük a megyei tanfelügyelőség határozza meg. Ugyancsak a tanfelügyelőség dönt a matemetika-informatika, informatika, intenzív idegennyelv, kisebbségi nyelvű osztályok, pedagógiai osztályok végzőseinek kiadandó, a szakmai hozzáértést tanusító bizonyítványokért vizsgázók díjáról is, ha ezek akkreditált magániskolák végzősei, vagy állami iskolák végzősei, de lagalább egyszer már vizsgáztak a bizonyítvány megszerzéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!